Domů Blog Kulinárium 2024: trendy ve vaření pro tento rok!

Kulinárium 2024: trendy ve vaření pro tento rok!

Pokud chcete následovat trendy, odložte maso, naučte se vařit pohanku, hledejte umami, pěstujte houby, velké dezerty vyměňte na drobné „guilty pleasure“, a hlavně si s chutí užijte každý den!

Plant-based food + vědomá udržitelnost

Vařit udržitelně, rostlinně a beze zbytků (zero waste) je už pár let sílící celosvětové přesvědčení. Vše, co je etické, ekologické, regionální, organické… se počítá. A pomáhá podpořit mimo jiné trend zdravého stravování v zájmu dlouhověkosti. Cestu si letos najde ve velkém i do luxusních restaurací!

TIP Gourmet Academy: Zažijte skvělé kurzy vaření bez masa s Miluší Makó – Vegetariánský
pop-up
nebo Vegan „svíčková“ a vegan klasika!

Soft health cooking

Snaha vařit chuťově božsky i tak, aby se uchovaly nutriční hodnoty surovin a výsledné jídlo prospělo zdraví, se označuje jako „soft health.“ A bude to čím dál tím větší samozřejmost.

TIP Gourmet Academy: Přirozeně zdravé recepty pro celou rodinu se naučíte s Markétou Pavleje na kurzu Rodinné vaření s Kitchenette!

Takové to domácí fermentování

Fermentování není nové, spíš ho znovu oprašujeme. Na nakládání zeleniny, výrobu domácích octů, používá se na obiloviny, ze kterých pak upečete granolu, apod. Cokoliv zfermentujete, pomáhá mikrobiomu, tedy imunitě a opět i celkovému zdraví.

Houby? Houby!

Sami je můžete pěstovat na balkoně. Prodávají se sadbové „pytle“ s hlívou ústřičnou, trendy jsou shiikmeny s houbami shii-také, snadno seženete mikropěstírny na žampiony. A až bude čas, vyrazte do lesa na ty nejvoňavější, divoké! Ideální zase místo masa…

Omámí vás chuť umami

Říká se jí pátá chuť a přináší do jídla element lahodnosti. Je to ten pocit, kvůli kterému toužíte po dalším a dalším soustu… Je to dokonalý balanc a návyková chuť, která už se propisuje i do koktejlů!

TIP Gourmet Academy: Recepty plné umami vás naučí Daniel Řehořek na kurzu vaření Ochutnejte Japonsko nebo Ondřej Hutník na kurzu Cesta napříč Asií!

Tajuplný garleek jako nová surovina

Protože zeleniny nebude už nikdy dost, vznikají i nové druhy. Garleek chuťově balancuje na pomezí pórku (leek) a česneku (garlic). Populární je také breadfurit neboli chlebovník (neplést s jackfruit!).

Pohanka na milion způsobů

Surovina, kterou milovaly naše babičky, bude podle New York Times letos z těch nejpopulárnějších! Pro obsah vitamínů, minerálních látek i bílkovin a vlákniny se přidá k pseudoobilninám amarantu a quinoe a bude vládnout udržitelnému i nutričně vyváženému vaření.

Výběrové solení

Možná milujete vína s přívlastkem, ale podle amerického Forbesu se chystá úsvit soli s přívlastkem. Solit se bude černou himalájskou, perskou modrou, keltskou solí nebo solnými květy Fleur de Sel.

               TIP Gourmet Academy: Ochutnejte Fleur de Sel s černým česnekem!

Nealkoholické drinky

Stejně jako je sexy ignorovat junk food, stává se stále víc sexy nepít alkohol. Dokonce i vína, sekty nebo gin můžete sehnat ve verzi alcohol free. Dokresluje to stále silnější vědomý přístup k životu.  

Little Treat Culture

… je trend rozšířený především díky TikToku. Jeho filozofie říká, že si každý den zasloužíte malé potěšení. Skvělou makronku, luxusní kanapku, Protože rozmazlování není nikdy dost.

TIP Gourmet Academy: Nejlepší recepty na sladké mlsání má Daška Tylčerová ve svých kurzech Guilty Pleasure nebo Křehké záležitosti!

Gender balanc

V kuchyních velkých restaurací přibývá žen (ale také v pivovarech, vinařství apod.), domácí vaření objevují čím dál tím víc muži. Tenhle balanc dává smysl zase ve spojení s celosvětovou sociální politikou a ztrátou předsudků.

AI cooking

A samozřejmě, nové technologie s podporou umělé inteligence začnou ve velkém usnadňovat život v restauračních kuchyních i moderních domácnostech.

A jaké trendy sledujete v gastro světě vy? Kterým fandíte? Které byste u nás třeba rádi vyzkoušeli pod vedením skvělých lektorů? Klidně nám napište! A hlavně si užijte kulinární rok 2024 opravdu s chutí!

Kulinárium 2024: trendy ve vaření pro tento rok!