Mladý talentovaný kuchař patří k těm, o kterých toho v budoucnu určitě ještě hodně uslyšíte. Spojuje v sobě nadání s velkou precizností a je si jistý jednou věcí: že vždycky bude vařit a podávat pouze jídla, za kterými si bude stoprocentně stát, ze surovin, jimiž si může být stoprocentně jistý. Za svůj největší životní úspěch považuje prý to, že se živí prací, která ho naplňuje. Nicméně jednotlivých úspěchů ve vaření stihl v necelých třiceti letech už spoustu.
Začalo to už na učilišti v Bruntále, kde se v roce 2008 stal absolutním vítězem kuchařské juniorské soutěže. A ocenění sbíral a sbírá dál. Například ve státním kole celosvětové prestižní soutěže Bocuse d'Or získal v lednu 2016 první místo v kategorii rybích pokrmů, když připravil neodolatelného jesetera s ráčky.
Mnohé zkušenosti nasbíral také na náročných stážích. Jako kuchař působil v Německu, pak v ostravském vyhlášeném Hotelu Clarion. A před třemi lety, v roce 2014, se spojil s dalším velkým jménem moderní české gastronomie i kurzů Gourmet Academy – Filipem Sajlerem – do jehož týmu nastoupil s velkou parádou. Společně otevřeli Pankrácký Rynek, aby se o něco později stal Martin Staněk šéfkuchařem Perfect Canteen, kde se svým týmem předvádí skvělé kousky. Začátkem roku 2016 nastoupil na pozici Creative chef a dohlíží na to, aby společnost Perfect Canteen vařila to nejlepší jídlo, aby šla stále dopředu a měla vzdělaný personál, který Martin školí v nových technikách přípravy i zpracování surovin.
Kuchařině se na rozdíl od mnoha profesionálů nevyhýbá Martin Staněk ani v soukromí. Rád se věnuje vaření i doma, chodí do vyhlášených restaurací ochutnat, co umí jeho kolegové a konkurenti. Nejraději má prý dobré těstoviny nebo kvalitní burgery.