Domů Blog Moderní posvícení: polévky, kachna i koláčky v novém podání!

Moderní posvícení: polévky, kachna i koláčky v novém podání!

Těšíte se na Havelské, nebo na to Svatomartinské? Tradice posvícení se vrací a vždycky u toho hraje zásadní roli jídlo. A přestože všichni milujeme menu plné koláčů, hutných polévek a pečených hus, můžete klasické recepty vyměnit za ty, které se sice drží tradičních dobrot – ale v úplně novém vydání!

Posvícení na Havla i na Martina

Už za pár dní začnou oslavy Havelského posvícení (třetí neděle v říjnu, po sv. Havlovi). Pak bude svatý Martin… a pokaždé se bude fakt krásně jíst. Posvícení byla totiž vždycky výjimečná oslava původně spojená s datumem výročí vysvěcení kostela v místě jeho konání, až se z toho stala spíš odměna hojností, než začne skromná zima a všichni zpomalí.

Proto byly posvícenské stoly plné. Už k snídani voněla jahelná kaše nebo jáhelník, ale to nejlepší přišlo k obědu. Drůbeží kaldoun (husí či kachní polévka), pečená kachna, husa či kuře, posvícenské koláčky...

Dát si tohle a neprasknout, že? Tak pojďte zkusit dodržet tradici úžasného oběda, ale experimentovat s jednotlivými chody! Aby byly zajímavější, hravější a tradice posvícení vás bavila i ve 21. století:

Sváteční menu s novými tradicemi

Když nechcete kaldoun s droby, vsaďte na luxusní zeleninové polévky! Na kurzu Comfort food u nás Mirek Kalina učí fantastickou cibulačku ovoněnou koňakem, která je sváteční tak akorát. A v Zimním menu Marka Fichtnera zase získáte recept na neskutečně lahodný krém z pečeného pastináku. Oboje voní, hřeje a ohromuje kombinacemi chutí.

Pokud vám přijde husí nebo kachní maso zajímavé, ale o pečení nechcete ani slyšet, řešením by mohla být kachní paštika v rámci předkrmu. Martin Staněk ji u nás učí na svém Zimním kurzu, kde k ní přidává slanou kremroli a cibulovou marmeládu, což je ve výsledku lepší než božská mana!

Budete kachnu nebo husu přece jen péct? Chce to hlavně čas. Perfektní je zavřít za nimi dveře od trouby už večer předchozího dne a při teplotách okolo 100 °C nechat pomalu péct do oběda dalšího dne (kachnu potom naporcujete příborem, jak bude upečená!). Jen těsně před koncem zvedněte teplotu kvůli zlatavé kůžičce, jinak je to navíc úplně bezpracná příprava!

Potřebovat k pečenému masu budete knedlíky – a jestli vám zatím nešly od ruky, doporučujeme kurz Domácí české kuchyně, kde vás Lukáš Čížek naučí hned dva druhy.

Bez sladké tečky to nejde!

A co posvícenské koláčky? Josef Maršálek miluje kynuté, a zařadil do několika kurzů i pečení koláčů. Válí při přípravě pomerančových frgálů i moravské dvojctihodných s citronovým krémem a malinami. Kde? Na kurzu Kynuté vol. 3. A na Kynuté vol. 1 můžete přijít načerpat inspiraci na drobenkové s malinami a bílou čokoládou. Na první pohled divoké kombinace fungují naprosto dokonale. Zkuste!

O tom to totiž je. Nevzdat se tradic - ale posouvat je. Vytvářet si své vlastní, objevovat nové chutě a pak se s nejbližšími bavit u stolu. S pocitem vděčnosti, že něco tak obyčejného a zároveň významného jako možnost sedět u stolu s těmi, které máte rádi, vůbec máte možnost žít… Protože i o tom by všechno to posvícenské hodování mělo být!

Moderní posvícení: polévky, kachna i koláčky v novém podání!