Domů Blog Když chcete péct jako profesionál…

Když chcete péct jako profesionál…

Ať už vás učila péct babička, maminka, nebo jste samouk, určitě uvítáte i pár rad, kterými se řídí profesionální cukráři! Jsou to drobnosti, ale můžou vám doslova změnit život. Ten „pekařský“ určitě…

 

Přidejte do těsta škrob.

Do bábovky, ale i jiného „suchého“ těsta se nebojte přisypat cca 2 lžíce škrobu. Přednost má kukuřičný škrob, je jemnější, a z každé „dusivky“ udělá mnohem vláčnější záležitost.

 

Vezměte špetku soli.

Stačí opravdu malá špetka, která v každém sladkém moučníku dokonale zvýrazní chuť ostatních ingrediencí.

 

Vymeňte prášek do pečiva za sodu.

Pokud nepoužíváte prášek do pečiva z vinného kamene, používáte ten s fosfáty. A vedle něj je soda rozhodně zdravější. V upečeném těstě pak také není tolik cítit. Navíc, stačí jí dávat méně: 2/3 oproti prášku do pečiva.

 

Zkuste péct i bez kypřidel.

Když šleháte do těsta vajíčka s cukrem, šlehejte dlouho a trpělivě. Dokud nezmizí i ty nejmenší bublinky. I ve výkonném robotu to může trvat až deset minut. Teprve když nikde není ani troška vzduchu, je pěna připravená. A vy díky její nadýchané hladkosti nemusíte ani používat kypřidlo. Jako kypřidlo fungují také tekutiny, například i alkohol. Jak se během pečení odpařují, těsto nadlehčují.

 

Šlehačku nechte 24 h v lednici.

Teprve potom ji použijte do těsta nebo na šlehání. Aby správně fungovala, potřebuje mít teplotu kolem 8 °C, což u té, kterou právě přinesete z obchodu, není garantované. Nevíte, jak dlouho se skladovala, a otázkou je, jak dlouho jste ji z obchodu vezla…

 

Těsto si můžete připravit předem.

Chcete, aby k snídani byla úplně čerstvá bábovka? Klidně si ji připravte syrovou do formy, vložte do lednice a upečte druhý den. (Jen v sobě musí mít kypřidlo.)

 

Bílky šlehejte do polotuha.

Všichni jsme se sice učili, že sníh z bílků nesmí odpadávat z metliček, ale opak je pravdou. Stačí šlehat jen do polotuha. Upečené těsto nebude tak drobivé.

 

Mandle nemusíte na pečení loupat.

Pokud vám tedy nevadí lehce nahořklá chuť slupek. Mají v sobě spoustu minerálních látek, neochuzujte se o ně.

 

Vyberte si dobré kakao.

Tzv. holandské kakao je ideální s obsahem tuku mezi 18 a 24 %. Odtučněné rovnou zahoďte. A narazíte-li naopak na tučnější, nechte si ho na výrobu zmrzliny.

 

 

Čokoládu rozpouštějte opatrně.

V parní lázni, tak, aby se hrnec s čokoládou vůbec nedotýkal vodní hladiny v hrnci pod ním. Teplota čokolády nepřesáhne 50 až 60 °C. Pokud by přesáhla, nebudete mít hladkou, ale hrudkovatou hmotu.

Chcete se naučit ještě víc? Vyberte si některý náš kurz pečení. Edita Paulusová, Daška Malá alias SugarMAMA nebo i Jana Králiková či Markéta Pavleje mají v rukávu další profesionální tipy, s nimiž budete péct jako skutečný cukrář či pekař!

Když chcete péct jako profesionál…