Domů Blog Proč v zimě milujeme sytá jídla?

Proč v zimě milujeme sytá jídla?

I když letos zatím vlastně nemrzlo, stejně jste si určitě všimli, že se váš jídelníček změnil. Přibyla vydatná, tučnější a sytá jídla. Tak jako každou zimu. Proč to tak je?

Důvodů, proč se už od podzimu mění chutě, je několik. Všechny mají ale své kořeny v dávné minulosti, v životě našich předků a pradávném nastavení našeho vnitřního energetického systému. Co za tou změnou tedy konkrétně stojí?

Chlad = hlad

Větší touhu na vydatné, teplé jídlo v nás vyvolává především potřeba vnitřní termoregulace. V chladu se stahují cévy, aby zabránily úniku tepla z těla ven. Proto se také choulíte, když je vám chladno. Vlastně všechno v těle se v chladu jakoby choulí. A aby nemuselo, říká si tělo od podzimu o horké polévky, omáčky, vydatná zapékaná jídla, teplé čaje. Cokoliv, co v něm vyvolá naději na větší prohřátí hezky zevnitř. Mimochodem, vydávání energie na udržení vnitřní teploty v zimě bylo vždycky tak vysoké, že naši předci vůbec nemuseli po zimě plné tučných jídel řešit hubnutí. Pořád byli v pohybu a na rozdíl od nás netušili, co je to termoprádlo nebo podlahové topení. Spalovali kvůli termoregulaci vlastně pořád. My jsme přece jen trochu zhýčkaní, ale to staré dávné nastavení na požadavky sytějších jídel nám zůstalo. Takže šup do hor, na běžky nebo procházky. A až vás zase popadne chuť na knedlíky s omáčkou a kusem masa, dopřejte si. Třeba tak poctivé, jaké vás může na našem kurzu Knedlíky, omáčky aneb Česká kuchyně naučit šéfkuchař Martin Staněk.

Pro lepší náladu

Druhým zásadním důvodem je, že teplé, vydatné jídlo nám dopřává lepší náladu. Vyvolává nostalgické vzpomínky na maminčinu a babiččinu kuchyni, pořádné domácí vaření samo o sobě podporuje tu pravou domácí atmosféru, všude jako by voněla najednou pohoda, péče, láska… A to všechno v zimě, kdy je málo světla (tedy vitaminu D i hormonů dobré nálady) a více smutku, potřebujeme víc než jindy. Aby se vám z toho ale nestalo pravidelné zimní zajídání splínů nebo samoty, vařte pokud možno pořád tak, aby to bylo dobré, hutné, ale přitom zdravé jídlo, plné prvotřídních surovin, jež tělo nejen nakrmí, ale také mu pomohou doplnit chybějící vitamíny a minerální látky. Jak na to? Pro inspiraci si přijďte třeba na kurz vaření, který pro vás má Marek Fichtner v podobě Hřejivého zimního menu. Karolína Kamberská sestavila zase parádní domácí hostinu inspirované jihem Evropy a Mirek Kalina vám doslova vytře zrak Dobře propečeným menu se spoustou luxusních chutí!

Pěkně pikantně

A pozor, o prohřátí se postará také vhodně používané „hřejivé“ koření! Chilli, skořice, různé druhy pepře, pikantní směsi z Indie, Thajska, Maroka… I k těm vás můžeme v Gourmet Academy nasměrovat. Stačí si vybrat například některý z kurzů inspirovaných thajskou, resp. obecně asijskou kuchyní, které u nás připravuje například Jan Davídek nebo Jana Králiková (Černá). Nezklame vás ani jeden, to slibujeme!

Proč v zimě milujeme sytá jídla?