Domů Recepty Losos pečený v listovém těstě se zeleným chřestem a hořčično-koprovou omáčkou

Losos pečený v listovém těstě se zeleným chřestem a hořčično-koprovou omáčkou

25. 8. 2025
Šéfkuchař Marek Raditsch má k vodnímu světu blízko i s ohledem na svoji domovskou scénu v restauraci Kampa Park hned vedle Vltavy. I když jeho losos pečený v listovém těstě v naší řece jistojistě neplaval, můžete si ho krok za krokem s námi připravit doma...

Suroviny:

PEČENÝ LOSOS V LISTOVÉM TĚSTĚ
  • losos ½ celého filetu
  • pórek 1 ks
  • mrkev 2 ks
  • šafrán špetka
  • máslo 3 lžíce
  • šalotka 1 ks
  • baby špenát 500 g
  • česnek 2 stroužky
  • plát listového těsta 1 ks
  • vejce 1 ks
  • smetana 1 lžíce
  • sůl a pepř

 

HOŘČIČNO-KOPROVÁ OMÁČKA
  • přepuštěné máslo 1 lžíce
  • šalotka 1 ks
  • dijonská hořčice 1 lžíce
  • plnotučná hořčice
  • 1 lžíce
  • celozrnná hořčice 1 lžíce
  • brandy 2 lžíce
  • worcester 1 lžička
  • smetana 30 ml
  • zeleninový vývar 100 ml
  • čerstvý kopr 1 hrst
  • sůl a pepř

 

CHŘEST
  • zelený chřest 12 ks
  • přepuštěné máslo 1 lžíce

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

POSTUP

Na lososa pečeného v listovém těstě potřebujete celou půlku ryby, nejčerstvější koupíte ve specializovaných rybárnách.

Filet z lososa vykostěte, stáhněte z kůže, rozřízněte po délce, z obou stran osolte a opepřete.

Připravte šafránovou zeleninu: pórek i mrkev nakrájejte na tenké nudličky julienne. Nakrájenou zeleninu orestujte na másle se špetkou šafránu, dochuťte a nechte vychladnout.

Špenát zprudka orestujte na másle s nadrobno nasekaným česnekem a šalotkou. Dochuťte solí a pepřem. Ze špenátu vyždímejte tekutinu a nechte vychladnout.

Troubu rozpalte na 200 °C. Plát listového těsta rozložte a vespod nechte listový papír, pomůže vám s balením. Doprostřed plátu nejprve rozložte obdélníkovou vrstvu špenátu, na ni položte rybí filet.

Na filet rozložte šafránovou zeleninu a začněte ho balit do listového těsta.

Nejprve přes filet přeložte jednu stranu těsta a přes ni pak druhou. Okraje těsta

vidličkou důkladně stlačte k sobě, aby neunikala šťáva. Těsto potřete vejcem rozšlehaným se smetanou a pečte ve vyhřáté troubě asi 25–30 minut dozlatova.

Zelený chřest pár minut povařte ve vroucí, osolené vodě a následně zchlaďte v ledové lázni. Osušte ho a orestujte na másle.

Připravte hořčično-koprovou omáčku: nasekanou šalotku orestujte na másle, přidejte všechny hořčice, brandy a krátce povařte, aby se vypařil alkohol. Zalijte směs smetanou, vývarem a provařte. Dochuťte worcesterem, solí, pepřem, a nakonec přidejte nasekaný čerstvý kopr. Pečeného lososa nakrájejte na plátky a podávejte s chřestem a omáčkou.

Můžete dochutit citronovou šťávou.

Tipy & triky:

  • Šafrán vždy přidejte na začátku vaření, zmírníte jeho barvu i chuť.
  • Zelený chřest nemusíte škrábat. Dřevnaté konce poznáte tak, že když chřest ohnete, na tom správném místě se odlomí.
  • Špenát i zelenina musí být důkladně osušené.
  • Nasekaný kopr přidejte do omáčky těsně před servírováním.

Hodnocení Gourmet Academy