Losos pečený v listovém těstě se zeleným chřestem a hořčično-koprovou omáčkou
Recept je určen pro:
- Začátečník
- Středně pokročilý
- Pokročilý
Postup
POSTUP
Na lososa pečeného v listovém těstě potřebujete celou půlku ryby, nejčerstvější koupíte ve specializovaných rybárnách.
Filet z lososa vykostěte, stáhněte z kůže, rozřízněte po délce, z obou stran osolte a opepřete.
Připravte šafránovou zeleninu: pórek i mrkev nakrájejte na tenké nudličky julienne. Nakrájenou zeleninu orestujte na másle se špetkou šafránu, dochuťte a nechte vychladnout.
Špenát zprudka orestujte na másle s nadrobno nasekaným česnekem a šalotkou. Dochuťte solí a pepřem. Ze špenátu vyždímejte tekutinu a nechte vychladnout.
Troubu rozpalte na 200 °C. Plát listového těsta rozložte a vespod nechte listový papír, pomůže vám s balením. Doprostřed plátu nejprve rozložte obdélníkovou vrstvu špenátu, na ni položte rybí filet.
Na filet rozložte šafránovou zeleninu a začněte ho balit do listového těsta.
Nejprve přes filet přeložte jednu stranu těsta a přes ni pak druhou. Okraje těsta
vidličkou důkladně stlačte k sobě, aby neunikala šťáva. Těsto potřete vejcem rozšlehaným se smetanou a pečte ve vyhřáté troubě asi 25–30 minut dozlatova.
Zelený chřest pár minut povařte ve vroucí, osolené vodě a následně zchlaďte v ledové lázni. Osušte ho a orestujte na másle.
Připravte hořčično-koprovou omáčku: nasekanou šalotku orestujte na másle, přidejte všechny hořčice, brandy a krátce povařte, aby se vypařil alkohol. Zalijte směs smetanou, vývarem a provařte. Dochuťte worcesterem, solí, pepřem, a nakonec přidejte nasekaný čerstvý kopr. Pečeného lososa nakrájejte na plátky a podávejte s chřestem a omáčkou.
Můžete dochutit citronovou šťávou.
Tipy & triky:
- Šafrán vždy přidejte na začátku vaření, zmírníte jeho barvu i chuť.
- Zelený chřest nemusíte škrábat. Dřevnaté konce poznáte tak, že když chřest ohnete, na tom správném místě se odlomí.
- Špenát i zelenina musí být důkladně osušené.
- Nasekaný kopr přidejte do omáčky těsně před servírováním.