Domů Recepty Polévka Tom Kha Goong (ostrá polévka s kokosovým mlékem, krevetami a galangalem)

Polévka Tom Kha Goong (ostrá polévka s kokosovým mlékem, krevetami a galangalem)

29. 4. 2025
Thajská polévka Tom Kha má jeden základ a několik variací podle toho, jaké maso do ní přidáte. Šéfkuchař Jan Davídek se rozhodl pro krevetovou verzi, proto přízvisko goong. Její příprava je supersnadná a superrychlá. Základem by ale měly být kvalitní thajské suroviny, jako je galangal, citronová tráva, limetové listy, chilli, kokosové mléko a rybí omáčka. Díky nim spojuje v sobě čtyři chutě: slanou, pikantní, kyselou a sladkou.

Suroviny:

  • krevety 400 g
  • kokosové mléko 1 l
  • kuřecí vývar 200 ml
  • galangal 1 ks
  • kafírové nebo limetové
  • listy 8 ks
  • citronová tráva 3 ks
  • rybí omáčka 3 lžíce
  • limetová šťáva 4 lžíce
  • chilli papričky 4 ks
  • tamarindové pyré 1 lžíce
  • čerstvý koriandr podle chuti
  • cherry rajčátka 12 ks
  • žampiony 4 ks
  • rostlinný olej 2 lžíce

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

Do hrnce vlijte kokosové mléko, kuřecí vývar a pomalu přiveďte k varu. Citronovou trávu, galangal a chilli papričky nakrájejte nadrobno (papričkám můžete odstranit semínka nebo je nechat, podle toho, jak ostré je máte rádi). Krevety očistěte a zbavte hlav.

Rozpalte pánev a krevety orestujte, pak krátce opečte i s galangalem, citronovou trávou  stonky koriandru, limetovými listy a chilli papričkami.

Dejte je do hrnce s kokosovým mlékem s vývarem, chvilku povařte a pak přidejte krevety.

Těsně před dokončením přidejte i nakrájená cherry rajčátka a žampiony.

Dolaďte rybí omáčkou, limetovou šťávou, tamarindem, ozdobte koriandrovými lístky a chilli papričkami. Ihned podávejte.

Tipy a triky

Galangal je klíčová ingredience,kterou nesmíte zaměňovat za zázvorem. Pokud nemáte čerstvý, raději použijte sušený nebo mražený.

Nejčastěji se Tom Kha připravuje s kuřecím masem (Gai), doporučujeme na tenké plátky nakrájená kuřecí prsa, přidávají se až ke konci.

Polévku podávejte bez přílohy, ale můžete ji doplnit jasmínovou rýží.

VAŘTE S ŠÉFKUCHAŘEM  Janem Davídkem

Na kurzu Autentické recepty thajské kuchyně se naučíte základy: salát z lososa s thajskými bylinkami, nudle Pad Thai, ostrou polévku Tom Yam Kai Kung a tapioku s kokosovým mlékem a ovocem. Jak pálivá thajská kuchyně dokáže být, zjistíte na kurzu Pikantní Thajsko. Vykouzlíte například červené karí s kachnou a liči.

Hodnocení Gourmet Academy