Polévka Tom Kha Goong (ostrá polévka s kokosovým mlékem, krevetami a galangalem)

Recept je určen pro:
- Začátečník
- Středně pokročilý
- Pokročilý
Postup
Do hrnce vlijte kokosové mléko, kuřecí vývar a pomalu přiveďte k varu. Citronovou trávu, galangal a chilli papričky nakrájejte nadrobno (papričkám můžete odstranit semínka nebo je nechat, podle toho, jak ostré je máte rádi). Krevety očistěte a zbavte hlav.
Rozpalte pánev a krevety orestujte, pak krátce opečte i s galangalem, citronovou trávou stonky koriandru, limetovými listy a chilli papričkami.
Dejte je do hrnce s kokosovým mlékem s vývarem, chvilku povařte a pak přidejte krevety.
Těsně před dokončením přidejte i nakrájená cherry rajčátka a žampiony.
Dolaďte rybí omáčkou, limetovou šťávou, tamarindem, ozdobte koriandrovými lístky a chilli papričkami. Ihned podávejte.
Tipy a triky
Galangal je klíčová ingredience,kterou nesmíte zaměňovat za zázvorem. Pokud nemáte čerstvý, raději použijte sušený nebo mražený.
Nejčastěji se Tom Kha připravuje s kuřecím masem (Gai), doporučujeme na tenké plátky nakrájená kuřecí prsa, přidávají se až ke konci.
Polévku podávejte bez přílohy, ale můžete ji doplnit jasmínovou rýží.
VAŘTE S ŠÉFKUCHAŘEM Janem Davídkem
Na kurzu Autentické recepty thajské kuchyně se naučíte základy: salát z lososa s thajskými bylinkami, nudle Pad Thai, ostrou polévku Tom Yam Kai Kung a tapioku s kokosovým mlékem a ovocem. Jak pálivá thajská kuchyně dokáže být, zjistíte na kurzu Pikantní Thajsko. Vykouzlíte například červené karí s kachnou a liči.


