Domů Recepty Chicken tikka masala Ilony Bansal

Chicken tikka masala Ilony Bansal

21. 11. 2023
Indickou kuchyni nelze nemilovat a Ilona Bansal o tom ví své. A my se díky ní učíme, jak bez bázně zvládnout exotické koření, v němž tkví kouzlo indických chutí. Tentokrát si připravíme snad nejproslulejší jídlo: chicken tikka masala.

Suroviny:

4 PORCE | PŘÍPRAVA 1 HODINA + MINIMÁLNĚ 4 HODINY MARINOVÁNÍ

 

  • kuřecí maso bez kosti 400 g

 

MARINÁDA

  • tučný jogurt 1 lžíce
  • zázvor 2 cm
  • česnek 3 stroužky
  • koření garam masala 1 lžička
  • mletý římský kmín 1 lžička 
  • mletý koriandr 1 lžička
  • paprika (může být uzená) 1 lžička
  • chilli 1⁄2 lžičky
  • pepř 1⁄2 lžičky
  • olej 1 lžíce
  • citronová šťáva 1 lžíce
  • sůl 1⁄2 lžičky 

 

OMÁČKA

  • ghí 2 lžíce
  • římský kmín 1 lžička
  • větší cibule 1 ks
  • zázvor 2 cm
  • česnek 3 stroužky
  • kurkuma 1 lžička
  • koření garam masala 1 lžička
  • mletý koriandr 1⁄2 lžičky
  • mletá paprika 1 lžička
  • mletý kardamom špetka
  • mletý pepř 1⁄4 lžičky
  • chilli 1⁄4 lžičky
  • krájená konzervovaná rajčata 400 g
  • kuřecí vývar podle potřeby
  • sůl podle chuti
  • smetana ke šlehání 100 ml

 

  • ghí na potření masa

Recept je určen pro:

  • Začátečník

Postup

1. Připravte marinádu:
Jogurt metličkou prošlehejte dohladka, přidejte k němu všechno mleté koření – garam masalu, římský kmín, koriandr, chilli, pepř, papriku a sůl. Papriku můžete použít i uzenou, masu dodá lehce kouřovou chuť. Rozetřete česnek, zázvor nastrouhejte najemno a také přidejte k jogurtu. Nakonec přidejte tekuté suroviny – olej a citronovou šťávu. Vše dohromady pečlivě promíchejte. Do takhle připravené marinády vmíchejte očištěné a na kousky nakrájené maso tak, aby v ní byl každý kousek ponořený. Naložené maso nechte na několik hodin odležet v lednici.

2. Připravte omáčku:
Na rozehřátém ghí nechte rozvonět římský kmín, poté přidejte nadrobno pokrájenou cibuli, kterou orestujte dozlatova. Přimíchejte rozetřený česnek, nastrouhaný zázvor a za stálého míchání restujte také dozlatova. Připravte si stranou všechno mleté koření na omáčku – kurkumu, garam  masalu, koriandr, papriku, kardamom, pepř a chilli – a vmíchejte ho k cibulovému základu. Pokud byste přidávali koření po jednom druhu a nebyli dostatečně rychlí, mohlo by se stát, že by se spálilo a jídlo by zhořklo. Směs malou chvilku míchejte a poté přidejte konzervovaná rajčata. Vařte při mírné teplotě 30–40 minut, než se omáčka zredukuje na polovinu, rajčata ztratí syrovou chuť a na okrajích uvidíte, jak se od omáčky začne oddělovat tuk. Nechte trochu vychladnout a rozmixujte dohladka.

3. Mezitím upečte maso:
Jednotlivé kousky dejte na plech a pečte v troubě rozehřáté na 200 °C. Poté ho potřete rozpuštěným ghí. Rozmixovanou rajčatovou směs vraťte zpět do hrnce, ohřejte a vývarem rozřeďte tak, abyste docílili středně husté konzistence. Podle chuti osolte, přimíchejte smetanu a do omáčky vložte upečené maso. Nechte vše společně prohřát a propojit chutě. Podávejte s rýží.

TIPY A RADY

Pro větší efekt můžete servírovat maso na špízu.V  takovém případě namarinované maso napíchejte volně na špejle, jednotlivé kousky na sebe příliš nepřitlačujte. Dejte do trouby a během pečení špízy obraťte. 

Typická rýže, jež se servíruje k indickým omáčkám, je Basmati, která se právě v Indii a Pákistánu pěstuje. Její zrna jsou delší než u jiných druhů, nelepí se a je sypká.
 
Jak správně připravit indickou rýži? V malém hrnci vhodném i do trouby rýži zprudka krátce orestujte na lžíci rozehřátého ghí. Zalijte 1,5násobkem vody, přidejte špetku soli a přiveďte rychle k varu. Za občasného míchání vařte, dokud se voda téměř neodpaří a na hrnci se nezačne tvořit škrobová vrstva. V tuto chvíli hrnec přikryjte pokličkou a dejte do trouby předehřáté na 180 °C na 12 minut. 

Přehled kurzů Ilony najdete zde

Gourmet & Gurmet. Tento recept vznikl se spolupráci s časopisem Gurmet, Foto Ondřej Košík, food styling Martina Muldoon.
Ilona má obrovskou sbírku hrnců Staub, dokonalá volba pro indickou kuchyni. Servírujeme na porcelánu Rosenthal Vesrace k zakoupení v Potten & Pannen – Staněk .