Miluše Makó
Miluše Makó patří k zázrakům moderní české gastroscény. Pustila se odvážně na tenký led vegetariánského a veganského vaření a dokonale boří mýty o tom, že „bez masa“ znamená „nudně“.
Vyrůstala v rodině, která vařením a jídlem žije. A od samého dětství má úzký vztah právě k zelenině. „Už před 25 lety měl můj děda-zelinář skleník s exotickými druhy. Prodával hadové okurky, které měřily 2,5 metru, odmalička jsem saláty skládala z pestrobarevných rajčat všech chutí i velikostí… Běžně jsme doma měli mochyně, ve velkém se pěstovaly feferonky… A já dodnes všechno tohle miluju. Zdědila jsem lásku k zelenině i dědův maďarský temperament,“ vypráví Miluše s tím, že první pokusy u plotny realizovala pro změnu v restauraci své maminky, když si uvědomila, že to, co po restauracích ochutnává, by ona sama uměla uvařit líp.
„Vystudovala jsem hotelovku a učila se od základu. Ladila guláše, dochucovala… A po pěti letech jsem cítila potřebu změny. Chtěla jsem růst, rozvíjet se. A ve spojení s láskou k zelenině byla další cesta jasná,“ vysvětluje, jak se dostala k vegetariánské a veganské kuchyni, přestože ona sama vegetarián ani vegan není. Věří spíš na vyváženost a harmonii.
„Vařit se zeleninou je výzva. Je umění, dát jídlu chuť i bez masa. Je to kromě jiného skvělá zábava! Vaření se zeleninou je také čistší, ale zároveň je potřeba o jídle něco víc vědět. Potřebujete znát jeho nutriční hodnoty, aby každý chod obsahoval všechny živiny. I proto mě čeká studium nutričního terapeuta,“ říká milovnice preciznosti a neobvyklých kombinací, která sama vytváří většinu receptů, jež od ní můžete ochutnat. Kde?
Dlouho působila jako šéfkuchařka v olomouckém podniku Koza zůstala celá. Od podzimu 2022 je ale v Praze a vede unikátní, dokonale udržitelnou restauraci Green Table v pasáži Florentinum. „Restauraci vybudovala společnost Veolia a její koncept jsem si zamilovala. Máme hydroponní zahradu, takže si bylinky, saláty, pěstujeme sami. Pečeme vlastní chléb. Jsme takřka zero waste! A součástí Green Table je i coworkingový prostor,“ vysvětluje Miluše.
Kromě restaurace toho zvládá ještě spoustu. Spolupracuje s časopisem Gurmet, kde ji najdete v rubrice Den bez masa s Miluší Makó, a na podzim 2023 jí vyjde i vysněná kuchařka. Učí budoucí kuchaře, ale i stávající šéfkuchaře, aby objevovali veggie a veganskou kuchyni klidně i pro fine dinning. „Hledám alternativy, vytvářím iluzi – jako třeba u „no fish filé“, kde se unikátně zpracované tofu a brambory strukturou i chutí mění na klasickou bílou rybu. A když je doplníte o mořskou řasu, nerozeznáte fish od no fish! Navíc miluju kvalitní vína, soustředím se i na párování jídel a vína.“
Na jejím Instagramu najdete naprosto originální kombinace. Nebojí se ovoce naslano, pracuje s bylinkami, připravuje si vlastní „dochucovadla“… Všimly si jí velké značky i malí moravští vinaři, s jejichž víny to opravdu umí. A konečně: potkat ji můžete právě u nás, v Gourmet Academy. U veganského i vegetariánského vaření. Tak neváhejte!