Miluše Makó

I přesto, že jste o ní možná ještě neslyšeli, patří Miluše Makó momentálně k hvězdám české gastroscény.  Pustila se totiž odvážně na tenký led vegetariánského a veganského vaření a začala za pochodu bořit všechny mýty o tom, že „bez masa“ znamená „nudně“. A i vy po jednom kurzu s ní pochopíte, proč je čím dál tím víc vidět. Její temperament, živelnost a autenticita jsou totiž nepřehlédnutelné a vryjou se vám pod kůži. Stejně jako neuvěřitelná jídla, která vaří a podává.

Vyrůstala v rodině, která vařením a jídlem žije. A od samého dětství má velmi úzký vztah právě i k samotné zelenině. „Už před 25 lety měl můj děda-zelinář skleník s exotickými druhy. Prodával hadové okurky, které měřily 2,5 metru, odmalička jsem saláty skládala z pestrobarevných rajčat všech chutí i velikostí… Běžně jsme doma měli mochyně, ve velkém se pěstovaly feferonky… A já dodnes všechno tohle miluju. Zdědila jsem lásku k zelenině i dědův maďarský temperament,“ vypráví Miluše s tím, že první pokusy u plotny realizovala pro změnu v restauraci své maminky, když si uvědomila, že všechno, co po restauracích ochutnává, by ona sama uměla uvařit líp.

„Vystudovala jsem hotelovku a učila se vše od základu. Ladila guláše, dochucovala… A po pěti letech jsem pak cítila potřebu změny. Chtěla jsem růst, rozvíjet se. A ve spojení s láskou k zelenině byla další cesta nakonec jasná,“ vysvětluje, jak se dostala k vegetariánské a veganské kuchyni, přestože ona sama vegetarián ani vegan není. Věří spíš na vyváženost a harmonii, v životě i jídle jako takovém. A právě u jídel, která většina smrtelníků smete ze stolu jako „nudná“, se Miluše doslova našla.

„Vařit se zeleninou je výzva. Je umění, dát jídlu chuť i bez masa. Je to kromě jiného skvělá zábava! Vaření se zeleninou je také čistší, ale zároveň je potřeba o jídle něco víc vědět. Potřebujete znát jeho nutriční hodnoty, protože každý chod je potřeba poskládat tak, aby obsahoval všechny živiny. I proto mě čeká studium nutričního terapeuta, protože vegetariánská a veganská jídla jsou v tomto ohledu opravdu specifická,“ říká milovnice preciznosti a neobvyklých kombinací, která sama vytváří většinu receptů, jež od ní můžete ochutnat. Kde? Právě se zeleninou předvádí fantastická kouzla momentálně jako šéfkuchařka v olomouckém podniku Koza zůstala celá a o víkendech v Long Story.

Učí budoucí kuchaře a stejně tak začíná spolupracovat s fine dinningovými restauracemi, které chtějí veggie a veganskou kuchyni přinést i těm, kteří si potrpí na opravdu luxusní jídlo. „Hledám alternativy, vytvářím iluzi – jako třeba u „no fish filé“, kde se unikátně zpracované tofu a brambory strukturou i chutí mění na klasickou bílou rybu. A když je doplníte o mořskou řasu, nerozeznáte fish od no fish! Navíc miluju kvalitní vína, soustředím se i na párování jídel a vína.“ Na jejím Instagramu zase najdete naprosto originální kombinace. Nebojí se ovoce připravovat naslano, hojně pracuje s bylinkami, připravuje si vlastní „dochucovadla“, kdy ovoce a zeleninu spolu s bylinkami redukuje dlouhé hodiny na extrémně silnou chuť, a tu pak dál používá… Všimly si jí velké značky i malí moravští vinaři, s jejichž víny to opravdu umí, a pomalu se hlavně Miluše Makó přesouvá do Prahy, kde ji mimo jiné můžete potkat právě u nás, v Gourmet Academy.

„Na klasických kurzech vaření se budeme bavit netradičními chutěmi. Spojíme třeba banán se šafránem, ochutnáme jídla inspirovaná Afrikou, půjdeme do úplně jiných kombinací, než jste zvyklí. Ale to je právě to ONO!“ zve vás na kurzy. A chystá také kurzy pro profi kuchaře. „Sama jsem totiž jako profík nikdy nenašla kurz, který by mě naplnil,“ uzavírá temperamentní Miluše a má pro vás ještě jedno překvapení: brzy začne připravovat kuchařku. A to bude teprve PECKA!

Přehled termínů
Kurz
Datum
Čas
Cena

Kurz:

Vegan chleby a pomazánky

Datum:

8.10.2022

Čas:

10:00

Cena:

3 900,-

Detail Koupit

Kurz:

Základy veganské stravy i pro profesionály

Datum:

19.11.2022

Čas:

10:00

Cena:

4 900,-

Detail Koupit

Řekli o nás

Pan Koreš: Příjemné prostředí a nevšední kulinářský zážitek o tom byl kurz s panem Zdeňkem.
Pan Kadlec: Skvěle připravený kurz, pan Zdeněk je profesionál a bylo zajímavé ho pozorovat při práci.
Jiří Horák: Splnil jsem si sen, když jsem si mohl zavařit s panem Zdeňkem Pohlreichem! Opravdu parádní zážitek.
Marcela: Zbožňuji středomořskou kuchyň. Celé menu bylo výborné.
Jitka: Konečně jsem se naučila správný postup, jak připravit linecké těsto.
Dáša: Ráda se učím novým věcem a nadchla mě přátelská atmosféra v kurzu.
Mirka: Skvělý, inspirativní. Paní Edita je nejlepší cukrářka. Domů si odnáším spoustu vychytávek. Přátelská atomosféra.
Tereza Ovšáková: Paní Jana byla jedním slovem božská. Suroviny, jídlo a atmosféra zase doslova geniální.
Vendula Vondráčková: Super večer se skvělými lidmi. Kurz za 1* a paní Jana Černá je opravdu sympatická.
Jarda: Konečně vím, jak udělat pořádnou flákotu masa.
Kristýna: Skvělé nové recepty a inspirace nejen na léto. Opět mám nové recepty.
Tereza: Kurz s Editou byl neobyčejný zážitek, který změnil můj pohled na pečení.
Alena: Příjemná atmosféra, individuální přístup lektora Martina. Doporučuji!
Paní L. Rovenská: Kurz paní Edity předčil má očekávání, úžasný.. skvělou společností tak i zázemím.
Šárka: Je skvělé se naučit i jinou úpravu ryb než na co je člověk zvyklý.
Natálie: Moje děti mají intoleranci na lepek. Jsem vděčná za každý nový recept.
Blanka: U nás doma milujeme rolády na všechny způsoby (více chutí najednou). Můj manžel je vám vděčný.
Gabriela: Oba synové byli strašně nadšení. Jsou z nich vášniví kuchaři. Samozřejmě doma vaří s kuchařskou čepicí, kterou na kurzu dostali.
Veronika: Když jsme pak jedli z jednoho talíře, měla jsem pocit, že jsme tak trochu rodina.
Petr Kutscha: Nádherně strávený čas a pohodová atmosféra, ke které přispěl pan Zdeněk svým lidsky profesionálním pojetím.
Jarda Adámek: Rozhodně doporučuji. Kurz rozšířil mé obzory.
Yvona Zemanová: Děkuji za nové i zajímavé inspirace.
Vlasta Matší: Perfektni...
Thea Tumova: Kurz byl skvělý !!
Stanislava Fišerová: Kurz byl opět výborný. Jídla byla skvěle zvolená a na silvestrovský stůl určitě perfektní.
Marek Raditsch: Kurz Vánoce jinak byl opravdu zážitek, opravdu jsem si to užila a určitě to nebude poslední kurz vaření, který jsem navštívila.\r\nPetra B.
:
Mirek Kalina: Tento kurz byl pro mne první zkušeností s kurzy vaření a po absolvování vím, že nebyl poslední.\r\nBylo to skvělé. Děkuji za příjemně strávený čas a za úžasnou péči všech, kteří se o nás starali.
:
:
:
Mirek Kalina: Kurz byl připraven profesionálně, pouze zapomněli na certifikát o absolvování kurzu na jméno Ilonka Zacharová.
:
Barbora Polanská: Kurz hodnotím jako velmi přínosný a povedený. Moc mě to bavilo, díky.
Kamila Ehrenbergerová: Moc příjemně strávený večer, bezvadně jsme si popovídali... a pak jsem zjistil, že jsme celou dobu stáli, vařili a dost jsem se toho naučil. paráda!
Tomáš Hlúch: Super menu, super atmosféra, šel bych znovu.
Jan Stejspal: Kurz je absolutně perfektní a nabitej pozitivní energií.
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
Filip Sajler: Náplň kurzu byla širší než bylo anoncováno. Líbilo se mi zaměření na technologii přípravy pokrmů, upozornění na rizika a jak je minimalizovat. Oceňuji i návody na to, jak napravit chyby.
:
:
:
Marcela Dlouhá: Takovéhoto kurzu jsem se zúčastnila poprvé a byla jsem nadšená.Jen bych uvítala, kdyby recepty na lahůdky, které jsme dělali byly více podrobnější - myslím co se týče pracovního postupu. Byla tu sice možnost psát si poznámky, ale to jsem nestíhala pokud jsem chtěla sledovat práci pana Marka a sama se zapojit. Ale jinak vše na jedničku - prostředí, milí lidé, bezvadná atmosféra, skvělá nabídka vín, ale hlavně výborné suroviny, ze kterých jsme měli možnost vařit. Velmi ráda si takovýto kurz někdy v budoucnu zopakuji a určitě budu doporučovat svým známým.
Lucie Nestrašilová: Výborný kurz, velmi přínosný. Skvělá atmosféra a jedinečný servis od Gourmet academy:-)
Lukáš Čížek: Bylo mi potěšením sledovat hbité ruce a pochytit několik vynikajících triků při profi vaření. Suroviny a zázemí kuchyně je fantastické a přeji hodně dalších spokojených žáků.
Lukáš Čížek: Kurz byl moc fajn, už jsme doma vše vyzkoušeli a povedlo se
:
:
:
Edita Paulusová: Skvělé recepty, individuální přístup, praktické rady, úžasná organizace.
Jana Králiková (Černá): Opět skvělý, inspirující kurz se super osobními vychytávkami lektorky Jany. Skvělé menu se zajímavými surovinami a ingrediencemi. Perfektní zázemí, které celý tým poskytuje velmi zpříjemňuje celý průběh kurzu. Opět jsme odcházeli skvěle poučení a také najezení :)
:
:
:
:
Gianfranco „Frankie“ Coizza: Naše vánoční vaření s Frankiem mělo skvělou atmosféru a bylo velice zajímavé vidět, a i si vyzkoušet, jak jednoduše se dají připravit úžasné dobroty.
Marek Raditsch: Dobrý den, kurz se mi líbil, byla velmi příjemná atmosféra, milý přístup všech zúčastněných. Skvělé menu – jídla byla naprosto fantastická. Pod vedením lektora si osvojit nově získané informace ;o) Celkově SUPER ZÁŽITEK, těším se na příště. Ještě jednou všem děkuji za hezký večer. Veronika Jurčová
Marek Fichtner: Skvěle navržené menu, krásné prostředí, dokonale čerstvé ingredience a dobrý kolektiv lidí! To jsou první slova mé ženy, která kurz dostala jako dárek. Prvotní obavy vystřídalo nadšení, radost a veliký respekt panu Fichtnerovi. Nyní už vím, co jí nadělí ježíšek pod stromeček... :D
:
Martin Staněk: Od přivítání až po ukončení kurzu příjemná atmosféra, sympatický a vstřícný lektor Martin Staněk i ostatní zaměstnanci. Vařím už 40 roků a stejně to bylo přínosem k mým kuchařským "pokusům"!
:
:
Gianfranco „Frankie“ Coizza: Jirkovi i Tomovi se moc líbilo. Děkujeme!
Gianfranco „Frankie“ Coizza: Dcera byla velmi spokojená, již cestou z kurzu jsme museli jet na nákup a večer nám dcera připravovala panna cottu :-)
Martin Staněk: Poslala jsem na kurz Pánská jízda svého dědečka a nemohl si to vynachválit a moc se mu to líbilo, takže dostane k narozeninám kurz zase :-)
Radek David: Vše co jsme uvařili bylo naprosto vynikající. Větší zážitek, než jít do dobré restaurace
Gianfranco „Frankie“ Coizza: Dera byla nadšená a přeje si absolvovat další kurzy..;-)
Marek Fichtner: Uvařené menu lahodilo oku i chuti, vše bylo potrženo příjemným prostředím. Bylo o nás báječně postaráno ze strany pořádající školy vaření.
Lukáš Čížek: Lukáš by skvělý. Do tajemství ryb nás zasvětil perfektně a dokonce přidal i něco navíc.
Lukáš Čížek: Absolvoval jsem již nekolik kurzů vaření, ale tento byl jednoznačně nejlepší.
Martin Staněk: Kurz byl naprosto dokonalý, pan Staněk velice profesionální a co je nejdůležitější všechna jídla byla výborná.
Jana Králiková: Skvělý kurz, jako každý od Janci, vřele doporučuju.
Edita Paulusová: Kurz se mi moc líbil a byl pro mě přínosem. Všechno bylo perfektně připravené a o nás kurzistky bylo celou výborně pečováno.
:
:
Daška Malá: Úžasné!!! Plno nových vychytávek v pečení,příjemná atmosféra, skvělá lektorka Daška...určitě se sem ještě na nějaký kurz vrátím.
Edita Paulusová: Vse výtečné!!! Lektor za pět hvězdiček! Prostředi za pět hvězdiček!
:
:
:
:
:
:
:
:
Martin Staněk: Pro děti výborně sestavené menu. Všechno na 1 s hvězdičkou.