Domů

Josef Křížek

Chci sledovat kurzy lektora

Když s ním mluvíte, vyzařuje z něj klid, a i přesto, že objel půlku světa a vařil na spoustě zajímavých míst, je Josef Křížek pořád neskutečně skromný. Sám říká, že za to, co umí, vděčí šéfkuchařům, u nichž se učil. Měl na ně prý obrovské štěstí. A dneska zase už on sám předává dál to nejlepší, co za svou kariéru vstřebal.Když s ním mluvíte, vyzařuje z něj klid, a i přesto, že objel půlku světa a vařil na spoustě zajímavých míst, je Josef Křížek pořád neskutečně skromný. Sám říká, že za to, co umí, vděčí šéfkuchařům, u nichž se učil. Měl na ně prý obrovské štěstí. A dneska zase už on sám předává dál to nejlepší, co za svou kariéru vstřebal.

Přitom chybělo málo, a jeden z talentů současné české gastro scény vůbec nevařil. Když se totiž Josef Křížek rozhodoval, co bude dělat, váhal mezi prací se dřevem a prací s jídlem. Nikdo v rodině se vaření nevěnoval. „Děda udil skvělé klobásky, ale babička ani neuměla vařit,“ směje se Josef Křížek, který to vzal naopak s vařením hezky od podlahy.

„Hned po maturitě jsem odjel do Londýna a vařil sedm let pod skvělými šéfkuchaři z Austrálie,“ vypráví Josef, který se pak krátce vrátil do Čech, do Chagall restaurace k Petru Hajnému, aby se po devíti měsících vydal pro změnu do exotického a luxusem vonícího Abú Dhabí a pomohl tam otevřít „pár restaurací“.

Až poté zakotvil v Čechách, v týmu Marka Fichtnera, který tou dobou hledal zástupce šéfkuchaře pro fine dinning restauraci AugustineVaření tam bylo hodně specifické, uhlazené, o což se starala specifická atmosféra v prostorách bývalého kláštera. Když pak Marek Fichtner odcházel, aby pomohl vzniknout konceptu restaurace Červený Jelen ve Šporkově paláci, nabídl Josefovi práci znovu. Tam to bylo více české a středoevropské vaření, poctivé porce, lokální suroviny, pivo z tanku, unikátní gril…

Čerstvě od září 2023 najdete Josefa Křížka v pražském Alcronu na pozici Executive Chef. „Je to zajímavá změna nejen čistě profesně, ale i tím, že se od masa posouvám mnohem více k zelenině,“ vysvětluje Josef, kterého jste také na jaře 2023 mohli zaregistrovat jako kouče Františka Hrdiny na nejprestižnější kuchařské soutěži Bocuse d'Or, která se konala v pražském O2 Universum (bylo z toho 4. místo!).

A čím vás překvapí na kurzech vaření v Gourmet Academy? Určitě tím, jak příjemně se s ním vaří. Už jen poslouchat, jak mluví Josef Křížek o jídle, je požitek sám. A když s vámi začne vařit, je to hotový koncert. „Hrát“ vám pak bude na strunku české kuchyně, ale ukáže také kousek arabských chutí nebo vás přesvědčí, že i anglická kuchyně je sexy… Rád vám předá i správné šéfkuchařské základy, naučí vás organizovat si čas v kuchyni, mít v ní pořád čisto i uchovávat si respekt k surovinám. A bude toho ještě mnohem více. Jen sledujte jeho profil a nechte se překvapit!

Přečíst celý detail

Následující kurzy lektora

Kdo si dá STEAK?Josef KřížekJosef Křížek
24. 4. 2024
4 600 ,-
obsazeno
22. 5. 2024
4 600 ,-
8 volných míst
Masové záležitosti Josefa KřížkaJosef KřížekJosef Křížek
25. 6. 2024
4 600 ,-
8 volných míst