Domů Blog Jezte ryby. Jsou zdravé!

Jezte ryby. Jsou zdravé!

Dopřejte si rybu na talíři alespoň dvakrát týdně.

Ryby jako pravidelná součást našich jídelníčků

Lékaři i výživoví poradci doporučují zařadit do jídelníčku více ryb. Jíst bychom je měli alespoň dvakrát týdně. Důvod je jednoduchý. Rybí maso obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Významnou složku tvoří vitaminy A, D a B12, najdete v něm i kvalitní bílkoviny, jód, minerální látky a omega-3 mastné kyseliny.

S rybou v kondici

Polynenasycené mastné kyseliny omega 3 jsou hlavním důvodem, proč konzumace ryb napomáhá k udržování nízké hladiny cholesterolu v krvi. Za ryby v jídelníčku vám poděkují i vaše cévy a srdce, protože tak snížíte riziko infarktu na minimum. Rybí maso je velmi dobře stravitelné. Je proto vhodné i jako součást odlehčeného jídelníčku. Mimochodem, věděli jste, že rybí pokrmy povzbuzují dobrou náladu?

Sladkovodní nebo mořské

V zásadě bychom mohli říci, že jakákoli ryba je lepší než žádná, ale faktem zůstává, že mořské ryby jsou díky většímu obsahu omega 3 kyselin přece jenom lepší volbou. I ryby mají tuk. Ten lze ovšem zařadit do redukčního jídelníčku. Nejtučnější jsou mořské ryby, které žijí ve studených vodách, sleď, tuňák, losos nebo makrela. Ve sladkovodním světě do této kategorie řadíme úhoře nebo sumce. Mezi ryby, které bychom měli zařazovat do menu co nejčastěji, patří treska, pstruh, platýz, štika, halibut, candát, mořský losos, lipan.

Jak ryby upravovat

V zásadě záleží na vaší chuti a druhu ryby. U nás se stále drží nejčastější způsob, a to smažení. Přitom existuje spousta dalších možností, které rybě zachovají její charakter a cenné látky. Vynikající jsou polévky, tedy úprava vařením. Ryby ale můžete připravovat také v páře, například v kombinaci s bylinkami. Nebojte se je dusit. Stačí, když k nim přihodíte pár hub, zeleninu, přidáte smetanu. Chuťových variací je bezpočet. Nesmíme zapomenout ani na pečení. Pokud rybu osolíte a lehce okořeníte, přidáte bylinkové máslo a necháte v troubě zapéct, získáte ve velmi krátkém čase skvělé jídlo. Ryby se ale dají také grilovat nebo udit.

Práce s rybou

Než se ryby dostanou do hrnce, pekáče nebo na pánvičku, je třeba je zpracovat. To znamená očistit, vykuchat, naporcovat apod. Řada lidí považuje tuto fázi přípravy za poměrně složitou, takže se rybám v kuchyni vyhýbá. Přitom stačí nahlédnout pod ruce odborníkovi a budete vědět jak na to. Přijďte se to naučit v některých z našich kurzů vaření

Jezte ryby. Jsou zdravé!