Domů Blog Vše o čočce

Vše o čočce

Není čočka jako čočka. Víte, že existuje více druhů této luštěniny?

Tradiční hnědá čočka

 

Tento typ čočky se vyskytuje v české kuchyni nejčastěji. Hnědá velká zrna mají hůře stravitelnou slupku, proto se před vařením obvykle přes noc namáčejí. Druhý den je třeba vyluhovanou tekutinu slít, protože obsahuje látky, které jsou příčinou nadýmání. Z této čočky se nejčastěji připravuje tradiční čočka na kyselo, čočková polévka, anebo různé saláty.

Zelená čočka

 

Drobná zelená čočka pochází z francouzské oblasti Le Puy, proto bývá také označována zkráceně Puy. Pokud vám čočka jako taková nic neříká, až ochutnáte tuhle, nepochybně změníte názor. Má totiž výraznou chuť s jemně pikantním oříškovým nádechem. Díky jemnější slupce není nutné ji namáčet a vaří se necelou půl hodinu. Bývá oblíbenou hlavní přísadou v salátech. Vyzkoušejte náš recept na salát.

Červená čočka

 

Další odrůda čočky, červená, také patří do segmentu rychle uvařených potravin. Je totiž hotová za cca patnáct minut, a bez namáčení. Dá se poměrně snadno rozvařit, což je svým způsobem výhoda, protože ji nemusíte zahušťovat jíškou. Také tato čočka se velmi dobře uplatňuje v polévkách nebo salátech. Připravují se z ní rovněž i různé pomazánky nebo placky. Je nejlépe stravitelná.

Žlutá čočka

 

Se žlutou čočkou můžete přípravu jakéhokoli jídla ještě o kousek zrychlit. Ale pozor, vybírejte loupanou variantu, jinak je třeba ji alespoň na dvě hodiny namočit. Žlutá čočka se obecně doporučuje při potížích s trávením nebo při dietách. Používá se v indické kuchyni jako součást různých zeleninových směsí nebo polévek.

Kaviár mezi čočkami

 

To nejlepší na konec – černá čočka. Gurmánská pochoutka, která si vysloužila přezdívku kaviár i podle své černé barvy. Čočka beluga. Rovněž tato čočka, která pochází ze Severní Ameriky, se nemusí předem namáčet. Má delikátní, jemně oříškovou chuť a podává se buď jako příloha nebo samostatný pokrm, nejčastěji salát.

Co jste možná nevěděli

 

Čočku namáčejte do studené vody, nikoli do teplé, protože by mohla zkysnout. Vodu rozhodně nesolte. Pro lepší stravitelnost se do čočky přidává majoránka, tymián, libeček případně další zelené koření.

Vše o čočce