Domů Recepty Čočkový salát

Čočkový salát

25. 5. 2017
Čočka je zdravá. Lze ji připravit například jako vynikající salát. Čočkové saláty představují ideální lehkou večeři doslova nadupanou výživnými látkami a díky bylinkám i spoustou vitamínů. V této variantě jsme použili francouzský typ zelené čočky zvaný puy, který můžete nahradit červenou nebo černou odrůdou.

Suroviny:

  • 3 polévkové lžíce vinného octa
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 velký stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 šálek zelené čočky, puy
  • 1 šálek vody
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1/3 šálku na drobno nasekané čerstvé pažitky
  • ¼ šálku na drobno nasekaného čerstvého koriandru
  • ½ šálku rozdrobeného kozího sýra
  • ½ šálku na čtvrtky nakrájených cherry rajčat

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

V míse smíchejte vinný ocet, 3 lžíce olivového oleje a utřený česnek, dokud se ingredience nespojí. Do kastrolu vsypte čočku, přidejte kuřecí vývar, vodu a jednu lžíci olivového oleje. Přiveďte k varu. Jakmile se začne vařit, snižte teplotu, kastrol přiklopte pokličkou a nechte probublávat asi 20 minut. Čočka by měla být měkká na skus. Jakmile je hotovo, odstavte, slijte a nechte alespoň 30 minut vychladnout. Čočku přesypte do další mísy. Přilijte dresing, zamíchejte, přidejte pažitku, koriandr a znovu dobře zamíchejte. Přidejte sýr, rajčata, podle chuti osolte, opepřete a můžete podávat.