Domů Blog Smoothie: je opravdu tak zdravé?

Smoothie: je opravdu tak zdravé?

Smoothie - pít či nepít? Jaké jsou hlavní přínosy a nevýhody, které s sebou konzumace smoothie nese?

Když si poprvé chystáte smoothie, je to jako příslib nového začátku, přívalu energie a zdraví. Ano, tenhle nápoj je skvělou cestou, jak do sebe dostat ovoce, zeleninu, mléčné výrobky, semínka a ořechy (i ty se mixují). Ale aby vaše tělo tohle všechno ocenilo, musíte znát rizika, která s sebou smoothie přináší. Možná si totiž neuvědomujete, že…
Jana Králiková (Černá)
1. SMOOTHIE JE PLNÉ CUKRU. Je to sice cukr ovocný, ale to na tom nic nemění. Jak k tomu říká nutriční gastronomka Jana (Černá) Králiková, která u nás v Gourmet Academy vede oblíbené zdravé kurzy vaření: „Přemíra jakéhokoliv cukru je škodlivá. A ve šťávě či smoothie je samozřejmě mnohem více fruktózy než v komplexním ovoci. Respektive v tom množství, které jste schopni naráz vypít versus množství, jež naráz sníte.“
2. SMOOTHIE MÁ PŘÍLIŠ VLÁKNINY. Ze stejného důvodu jako má příliš cukrů. Nikdy nesníte mísu ovoce a zeleniny, dáte si kousek dva (a odpovídající množství vlákniny). A i když většina lidí řeší nedostatek vlákniny, mít jí přemíru také není výhra. „Pak způsobuje špatnou vstřebatelnost některých minerálních látek a vitamínů a mohou vzniknout žaludeční obtíže a koliky,“ varuje Jana Králiková. A když už jsme u zažívání, pokud k zelenině a ovoci přidáte mléko či jogurty, můžete mít zase problémy, u nichž to na záchod nebude dost blízko.
3. SMOOTHIE VÁS ODNAUČUJE KOUSAT. Což nezní jako problém, ale už samotné rozžvýkání stravy je součástí procesu trávení. Jídlo se mísí s trávicími enzymy schovanými ve slinách, jež potravu dál štěpí, ale to u smoothie také odpadává a vy přichází o přirozený začátek trávení.


PŘESTO: Se smoothie to nevzdávejte, jarní odlehčený jídelníček, o kterém řada lidí mluví nesprávně jako o detoxikačním, s nimi bude pestřejší. Jen počítejte s množstvím cukru a vlákniny a snažte se o co nejpestřejší složení. Pokud potřebujete inspiraci, jeden recept pro vás od Jany Králikové máme. Další najdete na jejím webu www.zasadnezdrave.cz. A chybí-li vám na smoothie správný mixér, stačí se podívat do nabídky Potten & Pannen - Staněk! Smoothie stojí za to, jen na něj zkrátka musíte chytře.

GREEN SMOOTHIE

  • 2 banány
  • ½ grepu
  • 2 hrsti mladého mangoldu (red chard)
  • 2 hrsti čekanky kadeřavé (frisée endive)
  • 600 ml vody
  • 1 lžíce chia semínek

POSTUP:
1. Oloupejte banány, okrájejte grep a dejte spolu se saláty do mixovací nádoby.
2. Vše zalijte vodou a rozmixujte do hladka.
3. Přidejte lžíci chia semínek a zamíchejte v mixéru spuštěném na nejnižší chod.
TIP: Pokud nemáte mladý mangold, použijte třeba lístky mladé červené řepy nebo špenát. Místo endivie můžete použít třeba kadeřávek.

Smoothie: je opravdu tak zdravé?