Domů Blog Vývary: zimní „must have“ pro zdraví i chuť jídel!

Vývary: zimní „must have“ pro zdraví i chuť jídel!

Jsou zlatavé, voňavé a silné. A v zimě je milujeme ve velkém! Čisté základní vývary jsou právě v chladných měsících lepší než měkounká deka na zahřátí. A co se vaření s vývary týče, přinášejí každé polévce, omáčce nebo třeba rizotu hluboké vrstvy chutí, k nimž se bez nich prostě nepropracujete!

Vývary nejsou nic pro ty, kdo spěchají. Pokud mají být fakt silné, nedají se ošidit, a táhnout je musíte podle konkrétního typu několik hodin. Hovězí potřebuje až 14 hodin, kuřecí asi osm hodin a se zeleninovým vývarem budete hotoví zhruba do dvou hodin.

Co se během té doby děje?

Všechno, co do vývaru vložíte, po celou dobu pomalého tažení pod bodem varu uvolňuje do původně čisté vody řadu cenných látek. Vývar je tak vlastně silný extrakt, ve kterém v závislosti na druhu vývaru najdete především:

  • Kolagen – pokud děláte vývar z kostí (hovězích, telecích, kuřecích)
  • Minerální látky
  • Vitamíny – včetně těch, které řadíme k tzv. antioxidantům

Léčivá síla vývaru

Přesně proto vývary miluje třeba i čínská medicína! Nutriční specialistka a wellbeing koučka Monika Divišová z projektu Restarujem pak vypočítává bonusy především kvalitních kostních vývarů ještě podrobněji:

  • Z pohledu čínské medicíny je kostní vývar dobrý na podporu zdravého zažívání a coby prevence autoimunitních onemocnění.
  • Silné a zdravé zažívání znamená pak velkou pomoc pro imunitu.
  • Vývar také díky vysoké koncentraci minerálních látek posiluje a vyživuje krev. Obsahuje například vápník, ale i zinek, který je znovu důležitý pro imunitu.
  • Obsahuje aminokyseliny, které snižují oxidační stres a působí protizánětlivě a opět posilují imunitu.
  • Některé aminokyseliny (glutamine, glycine) přímo podporují střevní výstelku a snižují riziko výskytu zánětů ve střevech.
  • Prospívá zdraví kostí a kloubů, protože dlouho tažený vývar obsahuje již zmiňovaný kolagen.
  • Také posiluje ledviny, které jsou podle tradiční čínské medicíny centrem vitality a pomáhají regenerovat.
  • Přestože jsou všechny druhy vývarů dobré, pokud se potřebujete uzdravovat z nemoci, hodnotí tradiční čínská medicína jako nejlepší vývar ten kuřecí.
  • A kromě toho, protože v zimě obecně méně pijeme, pomáhají vývary také s dostatečnou hydratací organismu.

A to už je spousta důvodů, proč si s nimi dát práci a pak si nalít klidně jen samotný, čistý vývar do hrníčku a sednout si s ním do křesla třeba ke knížce! I když se to nezdá, má takový horký vývar nesrovnatelně větší potenciál přinést vám pocit pohody než třeba horký čaj a čokoláda!

Vaření s vývary je plné chutí

Jak si připravit ty nejlepší tažené vývary? Pokud jste na jednotlivé odkazy (viz výše) zatím ještě neklikli, najdete je pohromadě v sekci Recepty! Všechny tři základní, které byste mohli potřebovat, pro vás připravil šéfkuchař Martin Staněk, a k jednotlivým typům vám přidal i super užitečné tipy na přípravu i další zacházení s vývary. Právě i co se týče dalšího vaření, je fakt pecka dát si s vývary práci. Vývary do jídla přináší silnou chuť i aroma a když rovnou víte, kam vývar použijete, můžete si jeho výslednou chuť upravit přidáním správných druhů zeleniny, koření a bylinek.

Který vývar je váš nejoblíbenější? Vlastně na tom nezáleží. Důležité je, že vám chutná!

Vývary: zimní „must have“ pro zdraví i chuť jídel!