Domů Blog Svačina! Luxusní snacky do školy pro děti i pro vás do práce…

Svačina! Luxusní snacky do školy pro děti i pro vás do práce…

Rohlík se salámem? Dávno ne. Svačiny do školy i do práce můžou být naprostým gurmánským požitkem. Plné chutí, barev a bohaté na živiny, abyste vy nebo děti měli celý den dost energie a stres si na vás nepřišel. Protože právě v tom hraje dobře poskládané jídlo zásadní roli! I to malé, svačinkové…

Makroživiny, seznamte se!

Základem je naučit se o jídle správně přemýšlet. Ale to znamená vědět, z čeho se takové správné jídlo skládá. A víte z čeho? Z Makroživin.

To jsou tuky, bílkoviny a sacharidy. A zatímco s tuky a sacharidy si všichni tykáme, bílkoviny obvykle postrádáme. Proto je důležité pohlídat, aby i malá svačinka obsahovala kvalitní bílkoviny (proteiny).

Jsou důležité pro růst svalové hmoty, ale také zdrojem dlouhodobě uvolňované, stabilní energie. Energie získaná z cukrů / sacharidů je divoká – rychle naskočí, rychle vyprchá, pak přijde zase hlad… A stejně jako kolísá tato energie, pak kolísá vaše nálada, zabrat dostává soustředění, trpělivost, paměť… Což právě bílkovinami udržíte pod kontrolou a oceníte vy v práci i děti ve škole.

Bílkoviny rostlinné i živočišné

To si máte brát na svačinu steak a dětem dát řízky? Vůbec. Jsou tu kvalitní šunky. Bílkoviny jsou také v mléčných produktech, takže ochutnávejte sýry (čerstvé, zralé, kozí, kravské, ovčí…), tvarohy, bílé jogurty, naučte se mlsat ořechy… No, a pak jsou bílkoviny také v rostlinných produktech, jako je tofu, seitan, luštěniny… Což vám otevírá další možnosti.

A hlavně slané možnosti svačin, protože ty vymyslet bývá nejsložitější. Přitom je to jednoduché a podle následujícího schématu poskládáte každý den jinou svačinu:

Kostičky zralé goudy + okurkové tzatziky + olivy + domácí chléb
               Tvarohová pomazánka + salát z červené řepy s ořechy + celozrnné dalamánky
               Čočkový salát + řapíkatý celer + domácí chléb
               Slaný koláč Quiche Lorraine + zeleninový salát

Pokaždé jiné jídlo, ale stejná skladba živin:

               Bílkoviny + vláknina, vitamíny a minerální látky + sacharidy

Vidíte? Jednoduchý vzorec, který zaručuje skvělé gurmánské svačiny, jež mohou dokonce při větší porci suplovat plnohodnotný oběd.

Svačina! Luxusní snacky do školy pro děti i pro vás do práce…