Domů Blog Dýně: velká dávka inspirace i do vaší kuchyně

Dýně: velká dávka inspirace i do vaší kuchyně

Když dozrávají, je to nepřehlédnutelná známka končícího léta a rodícího se podzimu. A pro gurmány také předzvěst fantastických kulinárních hodů, protože dýně vám do kuchyně může přinést opravdu hodně inspirace!

Malé i velké, oranžové, namodralé i temně zelené. Kulaté i „šišaté“. Dýní existují desítky druhů a pokud si je pamatujete jen z přeslazených kompotů ze školních jídelen, je nejvyšší čas změnit na ně konečně názor. Za svou krémovou konzistenci a jedinečně nasládlou, a přesto pikantní chuť si to zaslouží.

Nejlepší dýně je…

Kterou vybrat? Za nejchutnější, a také nejsnáze zpracovatelné se považují dýně Hokkaido – už proto, že je nemusíte složitě zbavovat slupky, můžete je vařit či péct i s ní. Za ochutnání pak stojí i máslová, špagetová nebo třeba muškátová dýně. A bez zajímavosti není ani fakt, že jedlé jsou dýně vlastně všechny, včetně těch malých, dekorativních. Nepoužívají se ze zcela prozaického důvodu: zbavit je slupky je nadlidský výkon a vyčerpávající zkouška trpělivosti!

Univerzální ingredience

V kuchyni jsou pak na podzim všechny dýně opravdu oblíbené. Protože variabilní! Hodí se do polévek (inspirovat vás může naše lektorka Jana Králiková svou dýňovou polévkou s granátovým jablkem!), na pečení, do bramborového pyré, do zeleninových směsí, k masu, do slaných chuťovek i na pečení sladkých moučníků (stačí třeba do muffinů přidat rozmixované, neochucené pyré, k tomu trochu perníkového koření, a máte nejvláčnější dezert na světě)!

Dýně v Gourmet Academy

S dýní proto s láskou pracujeme i na našich kurzech! Marek Fichtner vás v rámci svého kurzu Šťavnatá chuť masa naučí pikantní dýňový krém s kokosovým mlékem a červeným kari, Markéta Pavleje přidává dýně mezi ingredience na svém veggie kurzu Jde to i bez masa!, Daška Malá z nich vykouzlí parádní dýňový cheesecake na kurzu Sladký podzim se SugarMAMA a již brzy vám také Gianfranco Frankie Coizza na svém kurzu věnovanému speciálně domácím italským těstovinám ukáže, jak dýně využít právě při přípravě (plněné) pasty!

 

Už víte, jak si dýně budete vychutnávat vy?

Dýně: velká dávka inspirace i do vaší kuchyně