Domů Blog Nejlepší maso na burger!

Nejlepší maso na burger!

Grilování pořád v plném proudu a vás už nebaví péct klasickou „flákotu“? Připravte si na grilu luxusní burger. Jaké maso na to bude nejlepší?

Pokud potřebujete při grilování změnu, je burger správná volba. Je variabilní: můžete měnit housku, druhy zeleniny, dresink, maso, masa se vzdát a udělat si veggie verzi s portobelem například. Můžete je grilovat venku, doma, pro narozeninovou party i hladové děti. Burger je zkrátka geniální záležitost. A když si chcete dopřát domácí „náplň“? Pojďte se podívat, co do něj dát!

Hovězí klasika

Aby byl hovězí hamburger šťavnatý, vyplatí se sáhnout čerstvém po mase z krku. Je mírně prorostlé, má něco kolem 15 % tuku a je plné chuti. Když ho namelete, potřebuje „promasírovat“. Udělejte si porce a párkrát jimi švihněte o pracovní desku nebo nechte namleté maso minutku běhat v robotu. Má to svůj důvod: krásně se spojí a na grilu se vám nebude rozpadat. Pak jen osolit, opepřit a pojďte na to. Dobrý hamburger koření navíc nepotřebuje. A když vy opravdu ano, buďte střídmí: možná provensálské bylinky, možná trochu česneku? Nic divokého. Nezapomínejte, že v housce se těch chutí nakonec potká spousta!

Trhané vepřové

Tenhle hit je chuťově nepřekonatelný, ale časově náročný. Maso na trhaný burger se peče celé, prosolené, opepřené nebo ochucené tzv. rub kořením. Suchou „marinádou“, s hrubými kousky koření, které si podrtíte předem v hmoždíři. Může tam být například kmín, kajenský pepř, chilli paprička, sůl, třtinový cukr (postará se o karamelizaci masa), zrníčka koriandru, sušený česnek (přesný postup najdete na http://www.slepicarna-blog.cz, který vede šéfredaktorka FOODu Jana Vašáková se svým mužem). Rub do masa vmasírujte, zabalte jej do fólie a nechte deset hodin odležet, aby natáhlo chuť. Ramínko nebo plec budou skvělé! Po odležení pečte. Pomalu, 8 hodin na 120 °C. Hotové maso natrhejte vidličkou, nechte chvíli ve vypečené šťávě (ale jen chvíli, chuť bude hodně plná!), a pak šup s ním do housky!

Další možnosti

Krása je ale i v jednoduchosti. Zmínili jsme veggie verzi s žampiony portobelo. Stačí kuřecí nebo krůtí prso, když chcete dobrý burger pro děti. Stejně nejvíc milují jednoduché chutě. A kdybyste i tak měli po všech těch burgerech a grilování masa málo, zamiřte třeba na náš nový kurz Lukáše ČížkaVelká škola steaku. Tam to budou teprve masové hody!

Nejlepší maso na burger!