Domů Blog Crumble: nejjednodušší dezert na světě

Crumble: nejjednodušší dezert na světě

Co čekáte od sladké tečky? Že bude luxusní a nezabere vám moc času. Tak přesně o tom je crumble!

Rychlý, skvělý a variabilní. Ideální třeba pro chvíle, kdy máte chuť na babiččin koláč s drobenkou, ale nemáte na něj čas. Crumble je mu totiž svým způsobem podobný. Křupavá máslová drobenka skrývá horké ovoce a spojuje se s ním v nebesky dobré chutě. Vznikl údajně v Anglii za 2. světové války jako znouzectnost: nebylo na suroviny na tradiční koláče, takže ponechali jen ovocné náplně, zasypali je drobenkou a zapekli. Hodně si recept oblíbili v USA, kde jim dokázal nahradit nejoblíbenější apple pie… a asi i proto je dnes jedním z nejčastějších receptů na crumble právě ten jablečný.

Recept pro začátečníky

Do crumble se hodí borůvky, rybíz, maliny, ostružiny, švestky, jablka, broskve, meruňky… prostě všechno, co vám doma dozrává nebo koupíte na trzích. V zimě zase můžete použít ovoce mrazené. Jednoduše jej pak obalte v cukru a nasypete do mističky. Jablka a švestky budou skvělé ve skořicovém cukru, k lesním plodům můžete přidat vanilkový cukr a plátky mandlí, hodí se kombinace čerstvého a sušeného ovoce (maliny + sušené švestky), přisypávat můžete i semínka, ořechy. Zkrátka, co chcete.

Na drobence záleží

Pak je důležitá drobenka. Sice můžete udělat klasickou (mouka + cukr + máslo), nebo ji vylepšete. Přidávají se do ní rozemleté ovesné vločky pro zdravější verzi. Namlít do ní můžete mandle nebo ořechy, slunečnicová semínka. Cokoliv, co vám zvedne míru křupavosti. Pak drobenku rozprostřete na ovoce a šup s tím do trouby na 180 °C, asi na 25 až 35 minut. A pokud chcete opravdu vyzkoušené recepty, podívejte se na Kitchenette.cz, kde naše lektorka Markéta Pavleje sdílela luxusní švestkový crumble. Nebo na Peknevypecenyblog.cz, kde zase blogerka Lucie Arichteva pustila do světa rodinný recept na crumble z červeného ovoce.

P.S.:

A kdybyste náhodou zatoužili umět i složitější dezerty, podívejte se na aktuální nabídku kurzů sladkého pečení. Edita Paulusová vás ještě v srpnu naučí Tajemství kynutého těsta a září odstartuje opravdu boží kurz Boží bábovky.

Crumble: nejjednodušší dezert na světě