Domů Recepty Duhové rolky Dana Řehůřka

Duhové rolky Dana Řehůřka

27. 10. 2023
Daniel vás pozve do tajů japonské kuchyně. Na jeho kurzech se naučíte jak n uvařit rýži na sushi, aby byla správně lepkavá, objevíte kouzlo SUSHI, od maki, uramaki, nigiri či sašimi až po duhové rolky. Prostě se i z vás po kurzu stane sushi master.

Suroviny:

Ocet na sushi (SUSHI SU) 

  • rýžový ocet 400 ml
  • cukr 150 g
  • sůl 70 g
  • řasa kombu 10 x 10 cm

 

Rýže

  • rýže na sushi 800 g 
  • voda 720 ml
  • ocet na sushi 200 ml 
  • řasa kombu 7 x 7 cm 

Postup

Ocet na sushi (SUSHI SU) a Rýže na sushi

1. Připravte ocet na sushi: ocet, cukr a sůl smíchejte v hrnci. Vše pomalu zahřejte (nesmí projít varem) a rozmíchejte. Přidejte řasu kombu a nechte vychladnout.

 

2. Připravte rýži: v 720 ml studené vody namočte řasu kombu a nechte ji louhovat. Rýži vložte do síta a namočte do studené vody. Důkladně ji promíchávejte prsty. Pak vodu slijte a nalijte čerstvou. Tento postup opakujte šestkrát až sedmkrát, abyste odstranili co nejvíc škrobu. Nechte rýži 10 minut namočenou, poté ji přeceďte v sítu a dejte 10 minut osušit bez přikrytí. Pak ji přendejte do silnostěnného hrnce a zalijte vodou, ve které se máčela řasa. Obsah hrnce přiveďte k varu, po 10 minutách plamen stáhněte a vařte dalších 10 minut. Nakonec hrnec stáhněte z plotny a nechte pod pokličkou 10 minut stát. Uvařenou rýži přendejte do mísy a ještě horkou ji jemně smíchejte s octem.

Temaki sushi (4 rolky)

Suroviny:

  • hotová rýže na sushi 160 g 
  • řasa nori 2 ks
  • losos 80 g
  • krevety 4 ks 
  • okurka 1⁄2 ks
  • avokádo 1 ks
  • salát Lollo rosso nebo Little gem 4 listy 
  • japonská majonéza 20 g
  • kaviár Tobiko nebo sezamová semínka na posypání 

Plátky řasy nori položené na sobě podélně rozřízněte, abyste získali 4 obdélníky. Na levou polovinu hrubé strany řasy rozprostřete rýži, naneste na ni japonskou majonézu a položte menší list salátu tak, aby kousek přesahoval  z levého horního okraje. Poté vložte doprostřed ingredience: na tenké nudličky nakrájenou okurku, plátky lososa a krevety. Vezměte levý dolní roh řasy a přetočte na pravý horní roh v polovině řasy tak, aby byla pravá polovina řasy prázdná. Nakonec dorolujte do kornoutku. Můžete posypat kaviárem Tobiko nebo sezamovými semínky.

Rainbow roll (1 rolka) 

Suroviny:

  • hotová rýže na sushi 130 g 
  • tuňák 20 g
  • kreveta 2 ks
  • losos 20 g 
  • avokádo 1⁄2 ks
  • okurka 30 g
  • japonská majonéza 20 g 
  • řasanori 1⁄2 ks

Rýži rozetřete po celé ploše hrubé strany řasy. Otočte na podložku vyloženou potravinářskou fólií, do středu dejte majonézu, na tenké proužky nakrájenou okurku, avokádo a zarolujte. Důležité  je dobře utáhnout první závit. Přebytky náplně zatlačte dovnitř a utáhněte. Navrch střídavě skládejte tenké plátky tuňáka, krevety a lososa.

1. Rýži rozložte v tenké vrstvě na hrubou stranu řasy.

2. Rolování není žádná věda, je třeba rolku pořádně utahovat.

3. Na krájení ryby se vyzbrojte ostrým a kvalitním nožem.

4. Rolky budou perfektní, když po každém zakrojení nůž namočíte do nádoby s vodou.

Přehled kurzů Dana najdete zde.

Gourmet & Gurmet. Tento recept vznikl se spolupráci s časopisem Gurmet, Foto Ondřej Košík, food styling Martina Muldoon. Servírujeme na porcelánu JARS k zakoupení v Potten & Pannen – Staněk .