Když máte talent, to, pro co jste se narodili, si vás v životě prostě najde… I o tom by vám mohl vyprávět sushi master Daniel Řehůřek, který se před dvanácti lety dostal k sushi vlastně úplnou náhodou jako pomocný kuchař!
„Sushi mě tehdy úplně dostalo. Líbila se mi preciznost s ním spojená, čistota, hravost. A i když jsem měl jiné plány, rozhodl jsem se u sushi zůstat a zasvětit mu prakticky celý svůj profesní život,“ vypráví Daniel, který se učil od samotných základů u těch nejlepších sushi masterů u nás.
Prošel restaurací Sushi Time, působil v restauraci Kobe, v průhonické Joshi Sushi, ve fusion restauraci Sanduga v Karlíně a dnes ho najdete ve Fat Cat! Sám přiznává, že narazit na kvalitní sushi u nás v ČR není snadné. „Spousta podniků používá obyčejné suroviny a pouští se do sushi hlavně s vidinou rychlého zisku. Ale sushi je neobyčejné. Je to něco, co musíte dělat s láskou, abyste ho mohli dělat dobře. A i tak platí, že se musíte pořád zdokonalovat,“ říká Daniel a ještě pokračuje: „I když je sushi složené z jednoduchých surovin i postupů, všechno má svůj řád, místo, své pořadí a já se i po dvanácti letech pořád mám kam posouvat dál. Jde o detaily, třeba o zkušenosti při porcování masa, kde roky krájíte a krájíte, až jednoho dne nůž nastavíte o kousek jiným způsobem, a najednou se práce se sushi nesmírně zjednoduší…“
V Japonsku je sushi i jídlo obecně rituálem – od zpracovávání ingrediencí, přes přípravu po servírování. Všechno probíhá s úctou k surovinám i koncovému zákazníkovi. A přesně o ten samý přístup se snaží i Daniel Řehůřek.
„Teď už jen tady v Čechách potřebujeme pochopit, že jít na sushi neznamená přecpat se na runningu,“ podotýká Daniel. O tom running v Japonsku není. „A přestože tu máme ztížené podmínky, chybí nám fish markety, máme daleko k moři… i my už naštěstí přicházíme na to, že na surovinách se vyplatí nešetřit. Takže si vybíráme kvalitnější sushi restaurace a také se přestáváme bát připravovat si sushi doma. Což je dobře. Protože celou přípravu můžete uchopit jako rodinný rituál a dokonale tak naplnit to, co si s jídlem spojují Asiaté obecně. Jsou velcí tradicionalisté, milují kulturu stolování,“ doplňuje Daniel Řehůřek.
A co pro vás chystá na své kurzy? Kupu pochopení – pro vaše obavy z toho, jestli všechno dokážete dotáhnout. Dokážete. Protože Daniel vás povede jako někdo, kdo taky začínal „od píky“. Ukáže vám všechny své triky, prozradí, jak sushi připravovat opravdu čistě, precizně, a přesvědčí vás, že sushi je opravdu pro každého, třeba i pro vaše děti!