Domů Blog Souboj beránků

Souboj beránků

Souboj: který velikonoční beránek je TOP? Vyzkoušejte je oba a sami se rozhodněte, který je lepší.

Tradiční recepty se v rodinách dědí z generace na generaci. Pokud ale přece jen chcete zkusit něco nového a ochutnat třeba trochu jiný recept na velikonočního beránka, tady jsou hned dva. O své poklady se s vámi podělila přední česká cukrářka Edita Paulusová, jež v Gourmet Academy vede kurzy pečení. A také naše ředitelka, Martina Maldoon, které velice ráda peče a díky níž je Gourmet Academy právě taková, jakou ji máte rádi!

TVAROHOVÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK podle Edity Paulusové:

Ingredience na 1 beránka:

 

250 g polohrubé mouky

250 g másla

200 g cukru krupice

250 g měkkého tučného tvarohu

3 vejce

40 g kakaa

13 g jedlé sody

100 g sušených brusinek

150 ml griotky

+ máslo a strouhanka na formu

 

Předem myslete na to, že suroviny musí mít pokojovou teplotu. Máslo nahřejte a vyšlehejte s cukrem a tvarohem, postupně přidávejte celá vejce. Suché ingredience prosijte přes sítko a zamíchejte opatrně do vyšlehané pěny. Nakonec přidejte brusinky, které jste si den předem namočili do griotky.

Formu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Nalijte do ní těsto a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 50 min, dle typu trouby. Jestli už je beránek opravdu hotový, ověřte špejlí. Pokud vyjde ven z těsta suchá, máte upečeno. Pak nechte beránka zcela vychladnout a opatrně jej vyklopte z formy.

Velikonoční beránek - příprava

OŘECHOVÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK Martiny Muldoon

Ingredience na 1 klasického a 1 mini beránka:

140 g   másla

200 g   cukr krupice

4 vejce (zvlášť žloutky a bílky)

100 g   mletých ořechů (lískových nebo vlašských)

250 g   hladké mouky

2 lžičky prášku do pečiva

1/8 l     mléka

50 g     rozinek

+ máslo a hrubá mouka na formu

 

Máslo utřete s částí cukru, přidejte žloutky a našlehejte. Přisypte mleté ořechy a prosátou mouku s práškem do pečiva přidávejte střídavě s mlékem. Nezapomeňte na rozinky a znovu promíchejte. Z bílků ušlehejte sníh se zbytkem cukru (díky tomu bude dobře držet) a opatrně jej “zabalte” do těsta.

Pečte v troubě předehřáte na 175 °C asi 50 minut (platí pro velkého beránka, malý bude potřebovat času méně). Po vyjmutí je nechte 20 minut chladnout a poté vyndejte z forem.

Velikonoční beránek - upečený

Souboj beránků