Domů Blog Slow food

Slow food

V Itálii v roce 1986 vznikl protiklad fast foodu, hnutí Slow Food

 

Existují lidé, kteří návštěvu fast foodu, neboli rychlého občerstvení, nepovažují za nic špatného. Je jim jedno, odkud pocházejí brambory, ze kterých se připravovaly jejich hranolky, kde vyrostla zelenina, anebo se pásl skot, na jehož mase si pochutnávají v hamburgeru. Jídlo si vezmou do ubrousku a obvykle ho snědí cestou do práce, při jízdě autem, případně v kanceláři u stolu a přitom ještě zvládnou udělat pár úkolů. Otázka zní, co na to kultura stolování, poznávání chutí a pochopitelně i naše nebohé zažívání. Nejenom tyto, ale ještě spousta dalších otazníků byla důvodem, proč v Itálii v roce 1986 vznikl jakýsi protiklad fast foodu, hnutí Slow Food.

Z trhu, ze dvora, od sousedů

Hnutí Slow Food propaguje lokální potraviny. Takové, které nejsou průmyslově zpracované. Podstatou jeho myšlenky je fakt, že ovoce, zelenina, zvěř, které pocházejí z našeho blízkého okolí budou vždy daleko čerstvější a logicky tak chutnější než například cibule, která k nám doputovala až z daleké Austrálie nebo maso z druhého konce světa. Je to vlastně jakýsi návrat k dávno zapomenuté tradici, kdy jsme chodili pro vajíčka k sousedce, jablka kupovali od místního sadaře a z trhu donesli čerstvou zeleninu.

Kultura stolování

Kromě původu potravin dbá Slow Food také na kulturu stolování. O co lépe chutná z porcelánu než z plastového talířku. Stůl je místem, u kterého se schází celá rodina a přátelé. Posezení u jídla pak obřad, při němž si vychutnáme doma připravené pokrmy. Povídáme si, bavíme se. Hlavní jídla do sebe nikdo nehází a třeba takové večeře se mohou protáhnout na hodinu, dvě i tři. Jídlo se přeci nemá hltat, ale naopak bychom si ho měli užít, sdílet se svými spolustolovníky chuťové zážitky. Tabu je v tomto případě televize, děti nejedí za úplatu slibem, když sníš kaši, dostaneš... Tady někde totiž začíná špatný přístup k jídlu, který se Slow Food snaží potírat.

Požitek z jídla

To je jeden z důvodů, proč Slow Food vznikl. Nikdo přeci nechce si neustále dávat stejná jídla v rychlých občerstveních. Proč si nepochutnat na menu postaveném z kvalitních lokálních surovin, které nabízí tisíc dalších a hlavně jedinečných chutí. K čemu nám budou dovážené potraviny plné chemických přísad, jež prodlužují jejich trvanlivost, když si můžeme koupit čerstvé. Vlastně je to takový návrat do kuchyně, k potěšení z přípravy dobrého jídla, radosti z jeho vychutnávání i posezení s nejbližšími.

 

 

 

 

Slow food