Domů Blog Food sharing: odložte mobily, prožijte jídlo všemi smysly!

Food sharing: odložte mobily, prožijte jídlo všemi smysly!

Malé porce, různé chody vyskládané uprostřed stolu, jídlo, které vás dokonale propojí s těmi, s nimiž se u stolu potkáte. Food sharing je koncept, který vás nechá jídlo prožít všemi smysly!

My Středoevropané stolujeme řekněme konzervativně. Každý u svého talíře, se svým jídlem, které spořádaně zkonzumujeme v rytmu etikety. Patří to k nám. Ale ve světě k jídlu patří i úplně jiný typ servírování. Dnes mu v rámci moderních konceptů restaurací říkáme food sharing „sdílení jídla“ – ale ve skutečnosti vychází z pradávných rodinných rituálů napříč národy.

Původní koncept starých civilizací

„Znám to tak například z Indie. Dodnes se v rodinách jídlo připravuje doprostřed stolu, všichni jedí všechno a přirozeně si povídají,“ potvrzuje konec konců například Ilona Bansal, naše lektorka kurzů indické kuchyně, a ještě pokračuje: „Ale i doma v Čechách, pokud čekám návštěvu, připravuji doprostřed stolu jídlo, který si každý nabírá sám. A podle ohlasů přátel vím, že je taková setkání baví.“

TIP GOURMET ACADEMY: Podívejte se na kurzy indické kuchyně Ilony Bansal a přeneste kousek Indie i k sobě domů! Aktuální nabídku najdete TADY.

Podobně to má určitě i Čína a jiné asijské země, ale vlastně vůbec nemusíme ani tak daleko. Španělsko nedá dopustit na své tapas, Řekové zase milují tzv. meze, drobné předkrmy servírované na malých talířcích. „A sdílet předkrmy je běžné také v Itálii,“ potvrzuje náš lektor Paolo Palazzo, který na konceptu food sharing postavil i menu v pražské restauraci Sasyre (a přinese jej brzy i do Gourmet Academy)!

TIP GOURMET ACADEMY: Víte, že náš šéfkuchař Frankie Coizza bude mít už brzy kurz Středomořské tapas? U toho chcete být!

Food sharing vás zpomalí a přinese prožitek

„Stolovat společně je cesta, jak si ho opravdu vychutnat. Ale umí mnohem víc. Smazává pocit jisté izolace, ve které se dneska ocitáme. Celý den jste v práci, přijdete domů, sníte si své jídlo a sednete ke svému telefonu. U konceptu food sharing odložíte mobily, vnímáte jídlo, nabízíte si vzájemně ochutnávat, mluvíte o tom, co ve vás jídlo probouzí… Máte přirozené téma ke konverzaci, prožíváte jídlo všemi smysly a s daleko větším množstvím emocí. Poznáváte se skrze něj! A to vám žádný jiný koncept nenabídne,“ říká k tomu dál Paolo Palazzo.

Food sharing je také cestou ke zpomalení, zastavení se, cestou k tomu, co znáte jako umění „být tady a teď“. Vtáhne vás, odpojí od sociálních sítí a připomene, že skutečný život může chutnat vlastně mnohem víc…

TIP GOURMET ACADEMY: Přijďte zažít food sharing i na kurzy italské kuchyně s Paolem Palazzo. Nejnovější termíny jsou přímo TADY.

Inspirujte se na cestách, experimentujte doma

Pokud teď v létě cestujete, určitě na food sharing koncepty narazíte. V arabských zemích, Asii i po Evropě. A právě léto může být skvělou cestou, jak ho zažít pak i doma.

  • Postavit na něm můžete letní pikniky, zahradní slavnosti nebo narozeninové oslavy.
  • Určitě vás bude bavit speciální sushi party ve stylu sharing food. (Nejlepší sushi vás mimochodem naučí Daniel Řehůřek!)
  • Můžete se s přáteli dokonce domluvit, že každý připravíte něco svého, oblíbená jídla, a vyzkoušíte vzájemně třeba nějaké tematické recepty.

Můžete cokoliv. Ten hlavní bonus sdílení, propojování i zapojení smyslů a mnohem hlubšího prožitku, vám každopádně zůstane. Protože právě o tom food sharing je!

P.S.: A když už máte jíst všemi smysly, dejte si záležet i na servírování. Udělejte si radost a hledejte například:

… protože právě u food sharingu prostě „jíte i očima“!

 
Food sharing: odložte mobily, prožijte jídlo všemi smysly!

Hodnocení Gourmet Academy