Domů Blog Sladké je znovu sexy

Sladké je znovu sexy

Celé roky jsme se drželi zpátky a říkali, že „na sladké úplně nejsme“. Sladké byl hřích! Ale… už je zase zpátky na výsluní. Už zase pečeme a mlsáme, plníme Instagram fotkami vlastních pokusů i úlovků z trendy cukráren nebo kurzů pečení. Sladké je zkrátka znovu sexy. Co se změnilo?

 

Sladká chuť je tou úplně první, kterou poznáme jako malé děti. Mateřské mléko je totiž nasládlé! A pak už se to s námi veze. Sladkost je pro drtivou většinu z nás vždycky něco víc než slanost, kyselost nebo hořkost. Dokonce hravě strčí do kapsy i tolik opěvovanou chuť umami. Máme ji zarytou pod kůží jako něco výjimečného. Spojujeme si s ní vzpomínky (na pečení s babičkou a nejlepší máminu bábovku). Je důležitá, když se děje něco důležitého (takový svatební dort?!). Je to lék na blbou náladu, věc, která spojuje kamarádky, které se dlouho neviděly i ty, které spolu chodí na kafe (a zákusek) pravidelně každý týden. Je to určité bezpečí a symbol nějaké naší „komfortní zóny“.

 

Jídlo obecně je bezpečí, přivádí nás zpátky do té naší pomyslné jeskyně, do našeho bezpečného čtverce. A cukr, čokoláda, sladké? To je opravdu naše dětství. Sladké domácí dezerty, to je navíc také kus rodinného dědictví a kulturní odkaz, bez toho nemůžeme dál!“ potvrzuje také cukrář Josef Maršálek, podle kterého je přesně tohle důvod, proč teď zažívají renesanci právě staré rodinné recepty a „retro is the new black“! Mimochodem, Josefa momentálně můžete vidět coby porotce druhé řady populárního pořadu Peče celá země 2! A také oblíbenost takových formátů dokládá, jak moc jsme sladké vzali zpátky do života.

 

Pro nás všechny to bylo a stále důležité také i vzhledem k společenské a pandemické situaci. Za poslední dva roky, kdy jsme nikam nemohli a doma nevěděli coby, jsme se k pečení upnuli z mnoha nových důvodů. Jednak to bylo „uzemnění“ po náloži online schůzek. Všem nám chyběla komfortní zóna, něco, co známe, co v nás vyvolá pocit bezpečí a normálnosti. „Ale také jsme potřebovali myslet na něco jiného. Odpočinout si, relaxovat, zapojit ruce – a mít něco, čím (si) uděláme radost. Protože sladkým často obdarováváme. Sladké je gesto, symbol toho, že máme rádi, že nám na druhých záleží,“ vidí další důvody cukrářka Edita Paulusová.

 

S tím souhlasí také Besky (Veroniky Beskydiarová), vítězka soutěže MasterChef 2021: „Kouzlo sladkého má pro mě osobně hned dvě roviny. První zažijeme tehdy, když ho tvoříme. Ve chvíli, kdy se díky šikovnosti a receptuře mění vajíčka, cukr, mouka třeba na perfektní nadýchaný korpus. Proto je pro mě každý cukrář kouzelník a umělec. Dort vnímám jako čisté plátno, na kterém se můžu vždycky vyřádit… A pak přijde ještě to druhé kouzlo: To, s čím jste si dali práci, navíc ještě skvěle chutná. A pocit, kdy třeba obdarovávám pořádným dortem, moment překvapení, když se dort nakrojí, ochutná a doslova se vyplaví endorfiny radosti a cukrového blaha… To je k nezaplacení!“

 

Také se vám chce hned začít péct? Pojďte to zkusit na našich nejbližších kurzech pečení!

 

Josef Maršálek vám třeba ukáže, co všechno dneska umí Moderní česká cukrařina.
A Besky s vámi upeče svůj nejoblíbenější dort a odhalí kousek z Cake Art by Besky!

Editou Paulusovou můžete křičet: Milujeme čokoládu!
 

(A pozor, úplně nově se chystají také kurzy veganského pečení!!! Sledujte náš web!)

Sladké je znovu sexy