Domů Blog Upečte tu nejlepší bábovku na světě!

Upečte tu nejlepší bábovku na světě!

Edita Paulusová patří k nejlepším cukrářům u nás. Učila se v Itálii a pak ještě u španělských a francouzských šéfcukrářů, ohromovala náročné mlsouny v Café Savoy a od samého počátku je také součástí týmu Gourmet Academy. A právě ona vám v následujících tipech prozradí, jak upéct tu nejlepší bábovku na světě!

 

Vejce z lednice

Základem je, aby veškeré suroviny měly před pečením stejnou, tedy pokojovou teplotu. Všechno, co skladujete v lednici, proto včas vyndejte. „A pokud do lednice obvykle dáváte také vejce, pro pečení to nedělejte. Pro cukrařinu vejce do lednice vůbec nepatří. Kupovaná, resp. veterinárně ošetřená vejce vám pak doma i přesto vydrží až tři týdny. A pokud můžete, kupujte sice veterinárně ošetřená, ale od spolehlivého farmáře. Při pečení mají lepší nášleh, lepší pečicí vlastnosti. Takže vám bábovka snáze vzejde i bez kypřidla,“ doporučuje Edita Paulusová s tím, že u domácích pokračujte raději ve skladování v lednici a před použitím omyjte jejich skořápky octovou vodou, už kvůli riziku salmonely.

Šlehačka do lednice

Je-li v receptu šlehačka, použijte ideálně tu, kterou máte doma, v lednici, minimálně 24 hodin, ale lépe až tři dny. Jakkoliv budete používat tu o pokojové teplotě, předtím ji potřebujete dostatečně nachladit, aby pak při pečení vykazovala správné vlastnosti, dobře se šlehala a těsto bylo vláčné a nadýchané.

Prosijte, co můžete

Aby byla bábovka nadýchaná, prosijte samozřejmě mouku (případně mouku se sodou, pokud  trváte na kypřidle, a pozor, stačí jí lžička). A prosijte také moučkový cukr a kakao, pokud do receptu patří. „Těsto pak skutečně lépe vzejde a bábovka bude nadýchaná i vláčná,“ vysvětluje šéfcukrářka Edita Paulusová.

Kokos i mák si namelte

Bude-li bábovka s mákem či kokosem, sami si je doma umelte. Proč, když je můžete koupit připravené? Edita Paulusová říká: „Kokos sice seženete strouhaný, ale podle mé zkušenosti je pak téměř bez chuti. Mnohem lépe je koupit si kvalitní kokosové lupínky a doma si je namlít. To samé platí pro mák – ten namletý z obchodu je oproti tomu, který si namelete doma, velmi mdlý. Nemluvě o tom, že kupovaný mletý mák bývá často hořký a zkazí vám celou bábovku. A sotva jej namelete, uzavřete jej a dejte do lednice, aby nežluknul a dlouho vydržel.“

Trpělivě šlehejte, obejdete se bez kypřidel

Když si trpělivě vyšleháte vejce s cukrem, bílky nebo například šlehačku (na pomalý chod a dlouho, až budou bublinky malé a pevné), můžete se obejít v těstě úplně bez kypřidel. Pokud pak zapracováváte mouku, udělejte to naopak velmi opatrně, ručně a poměrně stručně, abyste si neponičili ty správné jemné základy z předchozího šlehání. Mimochodem, ani sníh ani šlehačka by neměly být při vmíchávání do těsta úplně pevné… Spíš „polopevné“, pořád musí odkapávat. Nadýchat těsto vám pomůže také alkohol  - nadzdvihne těsto díky svému postupnému vypařování.

Zapomeňte na horkovzduch

Řídíte se tím, že nejlepší je péct sladké na horký vzduch? „Vypněte jej, horkovzdušná trouba vysušuje, z bábovky se vám snadno stane „dusivka“. Dejte klasické pečení shora i zespoda. A teplotu držte maximálně na 165 °C – bábovka je přece jen vysoká, a při vyšší teplotě rychle vyběhne a navrchu popraská…“ konstatuje Edita Paulusová na závěr.

Upečte tu nejlepší bábovku na světě!