Domů Blog Detox je hit: dáte si ho také?

Detox je hit: dáte si ho také?

Jako každé jaro, i to letošní se nese v duchu zpráv o skvělých účincích detoxu. Přemýšlíte o něm také? Možná se vám pak bude hodit pár tipů…

 

Jarní detox má jediný cíl, a tím je očista organismu po „zimním spánku“, zvýšení přívalu energie, nabuzení metabolismu i rozproudění lymfy. A pokud detox neodbýváte, přichází spolu s ním i niterné napojení se na sebe sama, očistné rozjímání, zbavování se nánosů nejen na těle, ale také na duši. A ti, kteří volí až několikatýdenní speciální detoxikační kůry, pak mluví až o jistém stupni transformace vědomí, protože pracují nejen s jídelníčkem, ale také třeba s otužovací technikou Wim Hof a s meditativním i posilujícím dýcháním.

Kokosový detox 2019

Zřejmě vůbec největším letošním hitem je tzv. kokosový detox. Jako plánovaná hromadná akce startuje s webem Wild & coco už 9. 5., ale začít jej můžete samozřejmě i kdykoliv mimo tato data, sami, až se na to budete cítit připravení. Kouzlo tohoto detoxu spočívá ve 24denní výzvě. První týden se připravujete, další týden detoxikujete a nakonec se pomalu vracíte „do normálu“, jakkoliv asi nikdo z těch, kteří detox již vyzkoušeli (např. Chef Kamu alias Kamila Rundusová!) se nechce vracet k tomu, co bylo. A dál jedou s odlehčenou stravou a čistou hlavou.

Právě kokosový detox pak počítá nejen s pitím vody z mladého kokosu, která je nabitá vitaminy, minerálními látky či enzymy, ale přidává také superpotraviny (mladý ječmen), při konci pomalu revitalizuje mikroflóru pomocí kimči, pracuje s dýcháním, meditačními technikami, vědomím i podvědomím. Je to detox na všech úrovních těla, a přitom dovoluje prakticky normální fungování.

Smoothie detox

Populární jsou i nadále detoxikační smoothie, která hodně pracují se zelenými potravinami a superpotravinami. Součástí detoxikačních smoothie jsou často zelený ječmen, chlorela, moringa, avokádo, listová zelenina, řapíkatý celer, brokolice, góji… A detox za pomoci smoothie bývá obvykle krátký, dejme tomu třídenní, když chcete zůstat opravdu jen u pití smoothie.

Na druhou stranu, taková detoxikační smoothie můžete zařadit pravidelně každý den, místo svačinky, a postarat se tak tělu o pravidelný, dlouhodobý příval důležitých živin i energie. Že na to nemáte dobrý mixér? Ano, to je předpoklad dobrého smoothie. Ale takový problém má řešení. Ruku do ohně dáme my v Gourmet Academy za americký mixér Blendtec. Ve své kategorii nemají konkurenci. A pokud raději odšťavňujete, může se vám hodit elegantní odšťavňovač Vita Juicer Novis.

Vodní detox

Chcete-li pak prostě jen udělat pár změn a odmítáte hladovět, vaše tělo půsty špatně snáší (protože i to je pochopitelně možné, pro radikální detox je třeba být v dobré kondici)…, pak jednoduše zařaďte do jídelníčku více ovoce a zeleniny jako takové. Přidejte k tomu superpotraviny, například v podobě kapslí (novinkou letošního roku je mezi superpotravinami již zmíněná moringa!). A navyšte pitný režim. Tělo je přece složené ze 75 % z vody a jen voda zase dokáže krásně pročistit játra, rozproudit lymfu a ledvinám pomůže odvést spoustu odpadních látek. Takže ano, detox můžete pojmout klidně i jen tak, že všechno své pití nahradíte čistou vodou. Už to pro tělo bude velmi vítaná a ozdravující změna!

Detox je hit: dáte si ho také?