Domů Blog Jak se slaví Velikonoce v Evropě?

Jak se slaví Velikonoce v Evropě?

Ať už zavítáte do Itálie, Španělska nebo třeba Anglie, všude se Velikonoce slaví. A všude je součástí oslavy i skvělé jídlo. Jaké? A čím se klidně můžete inspirovat pro naše české svátky jara?

Italská Pasqua

Věřící Italové si Velikonoce skutečně užívají. Setkávají se s rodinou, přáteli a na Boží hod velikonoční, v neděli, kdy měl Kristus vstát z mrtvých, všichni chodí do kostela – během obřadu kněz požehnává vajíčka, která pak dává hospodyně doprostřed stolu. A právě Italové pak servírují skutečné dobroty:

▪ Ve zmiňovanou neděli se chystá velikonoční polévka Minestra di Pasqua, plná zelených druhů zeleniny, nebo o něco skromnější, s opečenými kostkami chleba podávaná, Brodetto Pasquale.

▪ Následují těstoviny coby předkrm, a v tu chvíli už všichni očekávají hlavní hvězdu velikonočního menu: jehněčí či kůzlečí pečeni.
▪ Populární je také slaný špenátový koláč s vejci, Pasqualina. A nakonec? Sladká bábovka Colomba, jež má navrch skvělou mandlovou glazuru.

 

Pascua: španělské Velikonoce

Už týden před Božím hodem velikonočním, o Květné neděli, začínají procesí, pouliční oslavy a jejich atmosféra je dechberoucí. Mluví se o tzv. Svatém týdnu a v průvodech potkáte zvláštní zahalené postavy, biblické postavy a na Popeleční středu můžete být svědkem symbolického pohřbívání gigantické sardinky jakožto definitivního konce zimy. A španělské menu?
▪ Nesmí na něm chybět ryby, podle tradice nasolená treska. Podávají se také luštěniny a zelenina.
▪ A ze sladkostí? Anýzové věnečky, koblihy podobné našim masopustním nebo pletence z kynutého těsta. To je mimochodem podobné i v sousedním Portugalsku, hlavně na jihu, kde se takovému koláči říká Folar.

 

Velikonoce po anglicku

Angličané milují svátky jara, ale užívají si spoustu zdánlivě absurdních zvyků, jako jsou závody gumových kačenek. Děti hledají pochopitelně čokoládová vajíčka, dokonce se organizují velké veřejné hledací hry s detektivním laděním. Nebo se zdobí veselé velikonoční klobouky.
▪ Co se jídla týče, začínají Angličané v úterý tzv. palačinkovým dnem (Pancake Day).
▪ V neděli pak nesmí chybět jehněčí pečeně se spoustou zeleniny a sladkými bramborami. A jako dezert všichni kupují nebo pečou velikonoční kynuté buchty Hot Cross Buns!

 

P.S.: Že vám takové Velikonoce nic neříkají? Pak máte ještě jedinečnou příležitost zajít si k nám, do Gourmet Academy pro nefalšované české recepty, na kurz Edity Paulusové: Sladké Velikonoce! Každopádně, užijte si je!

Jak se slaví Velikonoce v Evropě?