Domů Blog Zelenina s chutí ovoce: šťavnatá rebarbora

Zelenina s chutí ovoce: šťavnatá rebarbora

Je to trochu matoucí, ale je to pravda. Rebarbora patří k zelenině, a během května a června se stává jedním z prvních sklízených zdrojů vitamínů i kulinární zábavy.

Za touhle nenápadnou, lopuch připomínající rostlinou, která rok co rok znovu v dubnu až květnu obrazí, stojí historie sahající až do roku 2700 před naším letopočtem. Tehdy ale nebyla rebarbora považovaná za delikatesu, jako spíš za nástroj léčitelů. V Himalájích, odkud pochází, v Číně i divokém Orientu si jí cenili jako prostředku pro čištění krve. A věděli, co dělají, protože obsahuje niacin ze skupiny vitamínů B, a ten je skutečně důležitý pro krevní oběh. A co ještě rebarbora umí?

Doplní vám hladinu vitamínů skupiny B. Kromě niacinu obsahuje rebarbora ještě kyselinu listovou (B6), jež posiluje nervovou soustavu a doporučuje se těhotným ženám. A také kyselinu panthotenovou (B5), která ovlivňuje kvalitu pokožky a vlasů.

Dodá důležité minerální látky. Vápník, hořčík, mangan – to jsou ty nejdůležitější.

Pomůže vám snížit hladinu cholesterolu. Což se zvlášť hodí těm, kteří si zvykají na zdravý životní styl.

Naopak není vhodná pro lidi s dnou a revmatismem. Stojí za tím vysoký obsah kyseliny šťavelové, která je pro lidi s těmito nemocemi riziková.

Na sklizni záleží

Jak je rebarbora chutná, může být i relativně nebezpečná. Hraje v tom opět roli zmíněná kyselina šťavelová. V listech je jí tolik, že se můžete přiotrávit (ke skutečné otravě byste museli zkonzumovat okolo 5 kg listů, což je naštěstí nereálné). A také ve stoncích, které se používají v kuchyni, její obsah postupně stoupá. Péct a vařit byste proto měli jen z rebarbory sklizené do 24. 6., do sv. Jana. A letos možná ještě dříve, protože má všechno neskutečný předstih.

Nejen královna dezertů

Sklizené řapíky rebarbory zbavte oschlého konce, nožem oloupejte (jde to snadno). A pak se dává obvykle rebarbora převařit do vody s cukrem, aby se lehce zmírnila její kyselost. Ale dělat to nemusíte – stačí ji také zasypat cukrem a dát rovnou na koláč, do misky na crumble nebo bez cukrování péct s masem či zamíchat ji do tzv. reveňového rizota. Pokud ji takhle nemusíte, pak zkuste vyrobit domácí víno, smíchejte ji s jahodami, a okuste, jak chutná pikantní marmeláda. V Jižní Americe ji prý prodávají obalenou v soli a chilli (v některých severských zemích zase v cukru). Zasyrova se rebarbora konzumovat nesmí!

A než se rozhodnete, jaké chuťové obzory vám letos rebarbora nabídne, zkuste jeden z nejosvědčenějších receptů. Na blogu www.kitchenette.cz ho má už pár let naše lektorka Markéta Pavleje. Je na rebarborovo-skořicové muffiny, v nichž vezme rebarboru na milost i její odpůrce!

Zelenina s chutí ovoce: šťavnatá rebarbora