Domů Blog Adventní plán pečení

Adventní plán pečení

Když chcete mít na Vánoce všechno parádně připravené, chce to dobrý plán. Hlavně, co se pečení cukroví týče. Protože právě cukroví potřebuje dobré načasování!

Blíží se to. Za chvíli začne advent a s ním i to nejvoňavější období roku plné sladkého pečení. Pokud se vám z toho posledního měsíce v roce nemá stát udřený maraton, bude dobré si všechno poctivě rozvrhnout. Takže si uvařte první letošní svařák, vezměte do ruky svůj oblíbený poznámkový blok nebo tablet a pojďte si s námi sepsat strategický plán na vánoční pečení.

Perníčky na startu

Jako první by se u vás měly rozvonět vánoční perníčky. Je to takové cukroví pro trpělivé: na začátku tvrdé jako kámen, postupně měknou a těší se, až je pod stromečkem konečně ochutnáte (nebo až jimi stromeček ozdobíte tak, jako to dělávaly naše babičky a prababičky). Nachystat byste je měli nejpozději o první adventní neděli – letos tedy 3. 12., ale klidně je udělejte i o týden dříve. Opravdu potřebují čas. A kdybyste chtěli zkusit nový recept, naše lektorka Markéta Pavleje má na svém blogu Kitchenette skvělou zdravou variantu – její žitné perníčky jsou proslavené! Čas je také na zázvorky nebo speculatis, zkrátka na všechno to „suché“ cukroví, které musí natáhnout vlhkost a „uzrát“.

Rohlíčky nesmí chybět

Tři týdny před Vánocemi se těšte na vanilkové rohlíčky, medvědí tlapy neboli pracny a také například kokosky. Záleží na tom, co u vás doma milujete. Tyto druhy cukroví jsou na tom vlastně podobně jako perníčky. Po upečení je pomalu ani neukousnete, ale za pár týdnů se promění v nebeskou manu, která se na jazyku doslova rozplývá. A kdyby vám doma chyběly stále ještě ty správné recepty nebo se letos teprve odhodláváte s pečením cukroví začít, zkuste se inspirovat na internetu. Třeba Lucie Arichteva už pár let píše Pěkně vypečený blog a na vanilkové rohlíčky tam pro vás má recept od své prababičky. Poctivý a prověřený!

Jednoduché linecké

Linecké cukrovíCo by to bylo za Vánoce, kdyby nebylo linecké cukroví, že? Dva týdny před Vánocemi je právě ten víkend, kdy by na něj mělo dojít. Zatím neslepujte, pouze linecké cukroví upečte. A chcete-li ho letos nějak ozvláštnit, inspirujte se u nás na kurzu „ZÁSADNĚ ZDRAVÉ“ cukroví pod taktovkou Jany Králikové.

Pro vykrajovátka nemusíte chodit daleko, najdete je online nebo v prodejnách Potten & Pannen – Staněk.
Na blogu Slepičárna vymyslela  jeho autorka Jana Vašáková spoustu dalších  sladkých variant! Dva týdny před svátky je také čas například pro išlské dortíčky (opět se budou slepovat a zdobit později) a jestli jste zatím nezkoušeli, zkuste si udělat čas i na tzv. boží milosti. Je to jeden z nejkřehčích druhů cukroví, ale mizí snad ještě větší rychlostí než tradiční vanilkové rohlíčky. Navíc, nezdobí se, jen je těžké je nesníst před Ježíškem.

Nepečené druhy na konec

Poslední týden do Vánoc? To bude rychlý finiš. Vosí hnízda nebo chcete-li včelí úly, k tomu rumové kuličky nebo třeba vánoční „salám“. Všechno nepečené cukroví si nechte na poslední víkend před svátky a stejně tak počítejte se zdobením perníčků, slepováním lineckého a podobně. Poslední pečené cukroví, které má svůj čas právě teď, jsou asi jen sněhové pusinky. A kdyby se vám „povedlo“ nestihnout perníčky v listopadu, poohlédněte se po receptu na „perníčky bez měknutí“. Je jich naštěstí spousta a o Štědrém dnu může skořice, hřebíček a badyán vonět i u vás. Tak hezké svátky!

Adventní plán pečení