Domů Blog Rýže: jakou kupujete vy?

Rýže: jakou kupujete vy?

Existuje na 8000 tisíc druhů rýže a vy máte domů přinést jednu jedinou? To možná budete potřebovat poradit, která bude nejlepší a proč!

Jasmínová královna​​​​

Jasmínová rýže je voňavá, dlouhozrnná kráska, která skvěle sedí k asijským pokrmům (dostanete ji hlavně třeba k tradiční „číně“). Je trochu lepivější a její glykemický index dietáře moc nepotěší. Jídlo s ní nicméně dostává opravdu skvělou chuť!

Princezna Basmati

Rýže Basmati je možná vůbec nejoblíbenějším a nejchutnějším druhem rýže na světě. Je do deseti minut hotová, a přestože se bez ní odpradávna neobejde například indická kuchyně, zkusit ji můžete skoro k čemukoliv. S ní definitivně pochopíte, že rýže není jen suchopárná příloha.

Indiánská divoška

Divoká neboli Indiánská rýže je ve skutečnosti zvláštním druhem jihoamerické trávy. Je vzácná, je drahá. Proto ji v obchodě potkáte hlavně ve směsi s obyčejnou bílou dlouhozrnnou rýží. Potíž je jen v tom, že Indiánská rýže se dlouho vaří, uvádí se až 45 minut. A klasická rýže je v tu dobu rozvařená. A když jsou spolu v jedné směsi? Je těžké ji připravit dobře.

„Sourozenci“ Arborio a Carnaroli

Obě se pěstují v Itálii, obě se skvěle hodí do risotta. Jsou kulatozrnné, bílé, na povrchu tak akorát lepivé, aby pomohly vytvořit pravé italské risotto. Dobře totiž absorbují vodu! Vaření trvá déle (necelých 20 minut), ale zrníčka přesto zůstávají uvnitř pěkně „al dente“.

Exotická Nishiki

Milujete sushi? Pak milujete tento druh rýže. Nishiki se svými malými, kulatými a velmi lepivými zrníčky, jež jsou po uvaření prakticky bez chuti, je právě tou rýží, kterou si vychutnáváte při sushi hostině. Mimochodem, pokud vás právě popadly chutě, neváhejte a přihlaste se u nás, v Gourmet Academy, na kurz Sushi, který povede milovník fusion kuchyně a skvělý šéfkuchař, Lukáš Čížek!

Nenápadná Parboiled

Je třeba neplést si ji s předvařenou sáčkovou. Parboiled neznamená předvařená. Parboiled znamená, že tahle nažloutlá rýže prošla zasyrova speciálním způsobem úpravy: vysoký tlak páry při této úpravě doslova „přesunul“ vitaminy a minerální látky ze slupek rýže do samotných zrnek. Je to vlastně nejvíc vitaminy a minerálními látkami nadupaná loupaná rýže. Loupané jsou i všechny předchozí druhy, ale na vzácné látky jsou oproti Parboiled jednoduše chudé jako kostelní myš.

Nejzdravější Natural

Čekáte-li od rýže hlavně to, že bude zdravá, bude nejlepší sáhnout po té s označením Natural (nebo také celozrnná). Je hnědá, neloupaná, má v sobě spoustu vlákniny, její glykemický index je přímo luxusní a jen tak se nerozvaří. Chuť má jemně oříškovou a podle nutričních terapeutů vám za ni tělo poděkuje asi nejvíce (jakkoliv rýže obecně vaši linii snad nikdy ohrozit nemůže). 

Rýže: jakou kupujete vy?