Domů Blog Bylinky ve sladké kuchyni

Bylinky ve sladké kuchyni

Že se tymián hodí jen k rybám a bazalka do pesta? Ani omylem. Snad všechny bylinky mají i své méně tradiční, ale o to zajímavější využití! A často ve sladké kuchyni!

Stojíte uprostřed kuchyně, vážně chcete něco péct, ale potřebujete tomu dát alespoň trochu jiný rozměr. Něco změnit, zažít nové chutě. Oblíbená bábovka je fajn, ale měli jste ji tisíckrát. Chápete? A tak jdete a nasekáte do ní pár květů levandule. A bude to nářez! Pokud jste právě v takové situaci a prahnete po podobných změnách, máme pro vás pár tipů, jak to mít v kuchyni zase jednou JINAK!

Bazalka vs. brownies

Znáte ji ze salátu Caprese, bazalkové pesto s oblibou mícháte do špaget, nemusíte se být přidat si ji ani ke kuřeti na citronech, které nádherně provoní. Ale zkusili jste si představit bazalku ve sladké kuchyni? Skvěle se rozumí s čokoládou! Přidejte ji do čokoládové pěny (jen trošku, je aromatická), přimíchejte do těsta na brownies, přimixujte, když chystáte jahodový sorbet, anebo se ji nebojte pár lístků vhodit do smoothie (spolu s jablky, listy mladého špenátu bude skvělá, stejně jako s banánem a kiwi).

Tymián vs. nanuky

Opravdu se hodí na ryby, patří do boloňské omáčky, ale také tymián má mnohem širší pole kulinární působnosti. Víte, jak skvělý je, když „navštíví“ domácí nanuky? Broskvový s chia semínky a tymiánem nemá chybu, vynikající je i v limetkovém nanuku z kokosového mléka. Z citronů (asi 10) a snítek tymiánu (stejný počet) si můžete svařit spolu s cukrem (asi 250 g) na domácí sirup, který vám naředěný vodou či minerálkou dá osvěžující letní limonádu (a když část minerálky nahradí vodka… může to být pořádná párty)!

Rozmarýn vs. muffiny

Kuře je s ním sice nepřekonatelné, ale… I ve sladké kuchyni to válí. Vlastně podobně jako tymián. Rozmarýn vám zachutná v domácí osvěžující limonádě, v nanucích, ale nerozpakujte se ho přidat ani do citrónového těsta na bábovku nebo muffiny. A když ho vmícháte navrch do drobenky na meruňkový, broskvový nebo hruškový koláč, bude to boží!

Bylinky ve sladké kuchyni