Domů Blog CHŘESTOVÝ LAST MINUTE!

CHŘESTOVÝ LAST MINUTE!

Oficiální sezona chřestu sice už před pár týdny začala, ale do jejího oficiálního konce – 24. června, do dne sv. Jana, máte ještě čas. Na co? Přečíst si o něm pár zajímavostí a hlavně, chřest ochutnat!

Co si vybavíte, když se řekne chřest? Asi to, že existuje zelený a bílý, že bílý chřest je třeba loupat, kdežto mladý zelený se podává se slupkou. Pokud má i zelený chřest dřevnatý konec, i ten oloupejte. Oba druhy chřestu je každopádně ideální jen krátce povařit (bílý 5 až 8 minut, zelený chřest potřebuje 2 až 5 minut ve vroucí osolené vodě). Nejlepší je vařit chřest svázaný, tak, aby křehké hlavičky zůstaly nad hladinou a připravily se vlastně v páře. Pokud ho ihned nepodáváte, ponořte zelený chřest do ledové vody, aby neztratil svěžest, a vývar nechte na polévku (chřestový krém je luxusní, ale vývar se hodí do jakékoliv zeleninové polévky). Vynikající je chřestové rizoto, na které níže najdete recept! Připravil ho pro vás šéfkuchař Radek David, který u nás v Gourmet Academy vedl oblíbený kurz vaření z chřestu! A tady je ještě pár zajímavostí, které jste o chřestu určitě nevěděli:

• trvá tři roky, než se z malé sazenice urodí chřest, který se může sklízet
• rostlinka pak vydrží plodit až 10 let a za jediný den vyroste chřest až o 10 cm
• v Česku se ročně sní asi 500 tun chřestu
• ve skutečnosti existují tři odrůdy: prodává se ještě fialový chřest, ale u nás „frčí“ nejvíc ten zelený, například v Německu pak zase chřest bílý
• bílý vyrůstá pod speciální fólií, o zelenou barvu chřestu se postará slunce (tyto stonky rostou nezakryté)
• pěstitelé vydělují celkem 20 kategorií kvality, záleží na výšce i síle stonku, jeho barvě, rovnosti…
chřest se prokazatelně pěstoval už ve starém Egyptě před 4500 lety
• je ultra zdravý: snižuje hladinu cholesterolu i cukru v krvi, pozitivně působí na močové ústrojí, udržuje zdravé cévy, upravuje krevní tlak, v Antice prý pomáhal s potencí a pozitivně se o něm mluví dodnes ve spojitosti například s prostatou
• a to nejdůležitější: jeho jedinečná, jemně nasládlá chuť, nemá v kuchyni konkurenci!

Chřestové rizoto s pečeným lososem

Ingredience na rizoto (4 porce):
200 g rýže Arborio
30 g olivového oleje
30 g šalotky
2 dcl bílého vína
kuřecí vývar
6 ks bílého chřestu
6 ks zeleného chřestu
40 g parmezánu
60 g másla
tymián
sůl

Postup: Na olivovém oleji zpěňte šalotku nasekanou na kostičky, přidejte tymián a nepropláchnutou (!) rizotovou rýži Arborio. Orestujte a zalijte bílým vínem, které nechte vyvařit. Pak podlijte kuřecím vývarem a pomalu vařte do ¾ měkka. Přidejte na kolečka nakrájený chřest, který jste před tím oloupali (hlavičky si můžete schovat na ozdobu a opéct je vzápětí spolu s lososem). Ke konci vaření rizota přidejte jemně strouhaný parmezán, zamíchejte, nechte minutu odstát a úplně nakonec přidejte máslo nakrájené na kostičky. Hrnec už přitom nedávejte na sporák, rizoto pouze zamíchejte a nechte být.

Ingredience na pečeného lososa:
4 porce lososa
sůl
bílý pepř
20 g olivového oleje
30 g másla
tymián

Postup: Lososa osolte, opepřete a opečte na olivovém oleji. Ke konci pečení přidejte chřestové hlavičky, tymián, máslo a přelévejte porce ryby i chřestu rozpuštěným máslem. Nakonec si můžete nachystat čerstvé bylinky a drobné listové saláty na ozdobu. Dobrou chuť.

CHŘESTOVÝ LAST MINUTE!