Domů

Roman Paulus

Chci sledovat kurzy lektora

Svou první michelinskou hvězdu dostal v roce 2012 a pětkrát ji obhájil. Stál v čele úžasných restaurací s fantastickými koncepty. Bez přehánění může říkat, že se u nás dostal v gastronomii tak daleko jako nikdo jiný. A teď přichází Roman Paulus jako hostující lektor také k nám, do Gourmet Academy!

Představovat vám ho vlastně není třeba. Snad jen pro připomenutí: řada jeho zahraničních i tuzemských působení přivedla Romana Pauluse nakonec do restaurace pražského hotelu Alcron, ve kterém šest let v řadě právě díky jeho týmu zářila michelinská hvězda. Byla to vysoká gastronomie se vším všudy.

Když se pak rozhodl odejít, gastro svět s napětím očekával, kam zamíří. A on si šel podle svých slov pro to nejdůležitější, co k jeho profesi patří: zpátky pro radost z každodenního vaření. „Stát v čele restaurace je čest, ale také zodpovědnost. Je to v mnoha směrech nakonec spíš manažerská pozice než místo, kde byste se dostali k vaření. A přesně k tomu jsem se já po těch letech ve vedení kuchyně chtěl vrátit,“ vysvětluje Roman Paulus, proč odešel nejenom z Alcronu, ale také z Prahy a namířil si to do Olomouce, kde v moderních prostorách v samotném srdci města otevřel Bistro Paulus.

Jde o koncept moderního bistra v industriálním prostoru, kantýnu pro 21. století, s poledním menu, na kterém najdete zdánlivě naprosto obyčejná jídla, jako je kulajda, francouzské brambory… Ale v kvalitě, o které se vám možná ani nesnilo. Zajít sem můžete také na unikátní degustační večeře, které pro změnu odrážejí jeho zkušenosti s fine diningem, vychutnat si víno nebo gin pod vlastní značkou Paulus… A s velkou pravděpodobností se potkáte i se samotným Romanem Paulusem.

„Pro mě je opravdu úžasné, že můžu znovu vařit. Stát v kuchyni. Být mezi lidmi. Také předávat, co umím − na kurzech vaření, ale třeba i na akcích pod širým nebem. To je to, o čem pro mě gastronomie je ve skutečnosti!“ vypráví dál a vlastně tím skvěle vysvětluje i své dlouholeté působení „v barvách“ řetězce Lidl.

A co přinese k nám, do Gourmet Academy? „Jednoznačně jídla, která sice patří k té řekněme lepší gastronomii, ale zároveň si je v naprosté pohodě dokážete připravit i doma. Jde nejen o efekt, ale hlavně o samotné vaření, jednoduché, ale skvělé chutě plné kvalitních surovin a společně strávený čas…“ zve vás na svůj kurz Roman Paulus. A my se k jeho pozvání přidáváme. Bude nám ctí!

Přečíst celý detail

Následující kurzy lektora

Lektor momentálně připravuje nové termíny a nové kurzy.