Domů Blog Užijte si Velikonoce s lehkostí

Užijte si Velikonoce s lehkostí

Když nemusíte tradice, a přesto si chcete nakonec na Velikonoce dopřát něco dobrého i nadechnout se jara, zkuste si je poskládat po svém. Třeba jako cukrář Josef Maršálek.

Už 24. března nás čeká Květná neděle, kdy se zdobívaly kostely. Pak je tu Modré pondělí, na Šedé úterý by se mělo uklízet, Škaderá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek s pečením jidášků, Bílá sobota s beránkem a mazancem, a nakonec Velikonoční neděle s Velikonočním pondělím a pomlázkou.

Tradice nově, Velikonoce po svém

No jo, jenže… časy se mění a s nimi i tradice. Jejich původní význam si můžeme pamatovat, ale nemusíme dodržovat. Takže je v pořádku, když si Velikonoce upravíte po svém. Vyberte si z nich přesně to, co vám dělá radost. Tak jako cukrář Josef Maršálek:

„U nás doma jsou Velikonoce hlavně svátky jara. To, jak se během nich všechno zelená, jak přichází nová energie a život, je důležitější než cokoliv jiného. Pokud je tou dobou zima, s partnerem nebo i rodinou mizíme do tepla. Být spolu, odpočinout si, protože gastronomie se jinak moc neptá, jaký je den. Musím jinak fungovat bez ohledu na víkendy nebo svátky,“ přiznává Josef Maršálek. „No, a když je už krásně a teplo, zůstáváme doma, na zahradě. A pak se určitě neobejdeme bez mazance!“

Mazance, nebo Hot Cross Buns? Klidně oboje!

Pokud ho chcete zkusit přesně jako Josef, podívejte se do sekce recepty, kde najdete postup na ten jeho, vymazlený mazanec, který bodoval i na našich velikonočních kurzech pečení. Ale klidně se spolehněte i na své oblíbené a vyzkoušené těsto na vánočku, jen z něj tentokrát vytvarujte mazanec.

„Stejně tak jednoduchá může být i příprava beránka. Stačí si zvolit jakékoliv těsto na oblíbenou bábovku – a je jedno, jestli tvarohovou, mramorovou nebo jinou – a vymazat místo bábovkové formy tu na beránka,“ doporučuje Josef Maršálek nehledat v tom vědu.

Jestliže si vedle obvyklých domácích receptů chcete naopak udělat radost i něčím úplně novým, výjimečným, i tady má náš oblíbený cukrář svůj soukromý tip:

„Protože jsem deset let strávil v Anglii, zamiloval jsem si Hot Cross Buns. Sladké housky, moc hezký kousek pečiva, který mám rád klidně i druhý třetí den jen otoustovaný na sucho a potřený máslem. Jak jsou tyhle houstičky přirozeně sladké, protože potřené medem a sirupem, je tam také hodně ovoce, tak právě jen potřít je máslem bohatě stačí.“

Bez čokolády to na Velikonoce nejde!

A co Velikonoce a čokoláda? Čokoládovými zajíčky, kuřátky a vajíčky se to v obchodech jen hemží už od února, ALE tady určitě platí: čtěte složení. Jak na svém webu píše i Josef Maršálek: Do hořké čokolády patří jen kakao a třtinový cukr, do mléčné a bílé ještě sušené mléko. Ale obvykle zjistíte, že hmota zabalená uvnitř lákavého velikonočního obalu nemá s čokoládou nic společného.

„Já ovšem čokoládu miluju. A letos jsem vytvořil dvě jarní limitky. Exotická mléčná čokoláda voní po mučence, medu a smetaně. A v Aromatické bílé čokoládě najdete maliny, damašskou růži nebo tonka fazoli,“ přidává své tipy náš oblíbený cukrář. Pokud byste je chtěli ochutnat, hledejte u Josefa na webu.

No, a jestli to podle vás chce také ještě něco slaného, jarem vonícího a mile svátečního (i když ne úplně tradičního), vyzkoušejte třeba menu z Minestrone s gremolatou a Grilovaného pstruha s ratatouille z jarní zeleniny. Obě jsou to svěží a energií nabitá jídla, kterými Velikonoce určitě uctíte stejně dobře jako s tradiční nádivkou!

Užijte si Velikonoce s lehkostí