Šťavnatý jarní jehněčí hřebínek

Když chcete uctít jaro se vším všudy, sáhněte po křehkém jehněčím mase, čerstvých bylinkách a během 45 minut si podle receptu Josefa Křížka připravte „hřebínek“ v luxusním strouhankovém kabátku!

Ingredience na 4 porce:

 

NA MASO:

  • jehněčí hřebínek (asi 1 kg)
  • 10 ml slunečnicového oleje
  • 50 g másla
  • 15 g dijonské hořčice
  • sůl a pepř 

 

NA BYLINKOVOU STROUHANKU:

  • 100 g japonské Panko strouhanky
  • 100 g čerstvých bylinek (lístky petržele, tymiánu, rozmarýnu nebo třeba estragonu)
  • 1kůra a šťáva z ½ citronu
  • 1sůl a pepř

 

NA PŘÍLOHU:

  • 100 g fazolí Fava
  • 100 g císařského hrášku
  • 250 g zámeckých nebo baby brambor
  • 10 g čerstvý estragon
  • 10 g čerstvé máty
  • 50 g másla
  • 10 g chilli
  • 8 g hořčičného semínka
  • 8 g semínek koriandru
  • 80 g malých hnědých žampionů

 

NA OMÁČKU CHIMICHURRI:

  • hladkolistá petržel
  • čerstvý koriandr
  • čerstvá máta
  • čerstvý estragon
  • červená cibule
  • olivový olej
  • červený vinný ocet
  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • sůl

 

POSTUP:

1. Neoloupané brambory dejte vařit do osolené vody, potrvá to asi 20 minut. Mezitím nechte předehřívat troubu na 180 °C, ideálně na horký vzduch, a připravte si maso. Osolte jej a opepřete. V pánvi rozpalte olej a zprudka na něm ze všech stran opečte hřebínek. Pak ho dejte do trouby a dopékejte asi 10 minut. Nakonec k němu přidejte máslo, nechte hřebínek oglazovat a vzápětí několik minut odpočinout na teplém místě (okolo 50 °C), aby se v mase usadila šťáva. Nespěchejte na něj, ať je opravdu šťavnaté. Ideální je propečenost medium.

 

2. Zkontrolujte brambory. Pokud jsou hotové, slijte je a vraťte do hrnce. Přidejte máslo a nakrájené lístky estragonu, promíchejte, přiklopte pokličkou a udržujte v teple.

 

3. Připravte přílohu: žampiony omyjte, očistěte a zbavte nožiček. Pak klobouky nakrájejte na plátky. Fazole vyloupejte, hrášek spařte a prudce zchlaďte, chilli papričku zbavte semínek a nasekejte nadrobno. Do pánve vlijte olej, na mírném ohni ho zahřejte a přidejte semínka hořčice a koriandru. Až začnou jemně praskat, vhoďte žampiony a pomalu je duste. Poté k nim přidejte fazole, hrášek, chilli a prohřejte.

 

4. Na chimichurri si bylinky nasekejte nahrubo, smíchejte s najemno nakrájenou cibulí, citronovou kůrou a šťávou, octem, olejem a podle chuti osolte. Pak se vrhněte na bylinkovou strouhanku.  Všechny suroviny dejte do mixéru a rozmixujte. Ideální je připravovat si ji vždycky čerstvou, ale pokud chcete mít hotovo něco předem, zabalte ji do alobalu a uložte v ledničce.

 

5. Odpočaté maso mašlovačkou potřete hořčicí a obalte ve strouhance. Maso můžete podávat vcelku nebo ho rozporcovat na jednotlivé kotletky. Servírujte jej s bramborami, se zeleninou a s chimichurri.

 

TIPY NAVÍC:
• Při spařování se řiďte pravidlem: na 1 díl potraviny, potřebujete 3x tolik vroucí osolené vody. • Nenechávejte hrášek vařit dlouho. Nejrychlejší cesta, jak zastavit proces vaření, je zchlazení ve studené vodě s ledem.
• Aby maso bylo ideálně propečené, ale šťavnaté, kupte si vpichový teploměr, kterým zkontrolujete teplotu uvnitř. Vždycky je lepší udělat ho o pár stupňů méně propečené a nechat ho dojít ve vypnuté troubě.

 

 

Tento recept vznikl ve spolupráci Gourmet Academy, šéfkuchaře Josefa Křížka a časopisu Gourmet (03/2022).

foto MARIE BARTOŠOVÁ, archiv GA

Šťavnatý jarní jehněčí hřebínek

Řekli o nás

Pan Koreš: Příjemné prostředí a nevšední kulinářský zážitek o tom byl kurz s panem Zdeňkem.
Pan Kadlec: Skvěle připravený kurz, pan Zdeněk je profesionál a bylo zajímavé ho pozorovat při práci.
Jiří Horák: Splnil jsem si sen, když jsem si mohl zavařit s panem Zdeňkem Pohlreichem! Opravdu parádní zážitek.
Marcela: Zbožňuji středomořskou kuchyň. Celé menu bylo výborné.
Jitka: Konečně jsem se naučila správný postup, jak připravit linecké těsto.
Dáša: Ráda se učím novým věcem a nadchla mě přátelská atmosféra v kurzu.
Mirka: Skvělý, inspirativní. Paní Edita je nejlepší cukrářka. Domů si odnáším spoustu vychytávek. Přátelská atomosféra.
Tereza Ovšáková: Paní Jana byla jedním slovem božská. Suroviny, jídlo a atmosféra zase doslova geniální.
Vendula Vondráčková: Super večer se skvělými lidmi. Kurz za 1* a paní Jana Černá je opravdu sympatická.
Jarda: Konečně vím, jak udělat pořádnou flákotu masa.
Kristýna: Skvělé nové recepty a inspirace nejen na léto. Opět mám nové recepty.
Tereza: Kurz s Editou byl neobyčejný zážitek, který změnil můj pohled na pečení.
Alena: Příjemná atmosféra, individuální přístup lektora Martina. Doporučuji!
Paní L. Rovenská: Kurz paní Edity předčil má očekávání, úžasný.. skvělou společností tak i zázemím.
Šárka: Je skvělé se naučit i jinou úpravu ryb než na co je člověk zvyklý.
Natálie: Moje děti mají intoleranci na lepek. Jsem vděčná za každý nový recept.
Blanka: U nás doma milujeme rolády na všechny způsoby (více chutí najednou). Můj manžel je vám vděčný.
Gabriela: Oba synové byli strašně nadšení. Jsou z nich vášniví kuchaři. Samozřejmě doma vaří s kuchařskou čepicí, kterou na kurzu dostali.
Veronika: Když jsme pak jedli z jednoho talíře, měla jsem pocit, že jsme tak trochu rodina.
Petr Kutscha: Nádherně strávený čas a pohodová atmosféra, ke které přispěl pan Zdeněk svým lidsky profesionálním pojetím.
Jarda Adámek: Rozhodně doporučuji. Kurz rozšířil mé obzory.
Yvona Zemanová: Děkuji za nové i zajímavé inspirace.
Vlasta Matší: Perfektni...
Thea Tumova: Kurz byl skvělý !!
Stanislava Fišerová: Kurz byl opět výborný. Jídla byla skvěle zvolená a na silvestrovský stůl určitě perfektní.
Marek Raditsch: Kurz Vánoce jinak byl opravdu zážitek, opravdu jsem si to užila a určitě to nebude poslední kurz vaření, který jsem navštívila.\r\nPetra B.
:
Mirek Kalina: Tento kurz byl pro mne první zkušeností s kurzy vaření a po absolvování vím, že nebyl poslední.\r\nBylo to skvělé. Děkuji za příjemně strávený čas a za úžasnou péči všech, kteří se o nás starali.
:
:
:
Mirek Kalina: Kurz byl připraven profesionálně, pouze zapomněli na certifikát o absolvování kurzu na jméno Ilonka Zacharová.
:
Barbora Polanská: Kurz hodnotím jako velmi přínosný a povedený. Moc mě to bavilo, díky.
Kamila Ehrenbergerová: Moc příjemně strávený večer, bezvadně jsme si popovídali... a pak jsem zjistil, že jsme celou dobu stáli, vařili a dost jsem se toho naučil. paráda!
Tomáš Hlúch: Super menu, super atmosféra, šel bych znovu.
Jan Stejspal: Kurz je absolutně perfektní a nabitej pozitivní energií.
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
Filip Sajler: Náplň kurzu byla širší než bylo anoncováno. Líbilo se mi zaměření na technologii přípravy pokrmů, upozornění na rizika a jak je minimalizovat. Oceňuji i návody na to, jak napravit chyby.
:
:
:
Marcela Dlouhá: Takovéhoto kurzu jsem se zúčastnila poprvé a byla jsem nadšená.Jen bych uvítala, kdyby recepty na lahůdky, které jsme dělali byly více podrobnější - myslím co se týče pracovního postupu. Byla tu sice možnost psát si poznámky, ale to jsem nestíhala pokud jsem chtěla sledovat práci pana Marka a sama se zapojit. Ale jinak vše na jedničku - prostředí, milí lidé, bezvadná atmosféra, skvělá nabídka vín, ale hlavně výborné suroviny, ze kterých jsme měli možnost vařit. Velmi ráda si takovýto kurz někdy v budoucnu zopakuji a určitě budu doporučovat svým známým.
Lucie Nestrašilová: Výborný kurz, velmi přínosný. Skvělá atmosféra a jedinečný servis od Gourmet academy:-)
Lukáš Čížek: Bylo mi potěšením sledovat hbité ruce a pochytit několik vynikajících triků při profi vaření. Suroviny a zázemí kuchyně je fantastické a přeji hodně dalších spokojených žáků.
Lukáš Čížek: Kurz byl moc fajn, už jsme doma vše vyzkoušeli a povedlo se
:
:
:
Edita Paulusová: Skvělé recepty, individuální přístup, praktické rady, úžasná organizace.
Jana Králiková (Černá): Opět skvělý, inspirující kurz se super osobními vychytávkami lektorky Jany. Skvělé menu se zajímavými surovinami a ingrediencemi. Perfektní zázemí, které celý tým poskytuje velmi zpříjemňuje celý průběh kurzu. Opět jsme odcházeli skvěle poučení a také najezení :)
:
:
:
:
Gianfranco „Frankie“ Coizza: Naše vánoční vaření s Frankiem mělo skvělou atmosféru a bylo velice zajímavé vidět, a i si vyzkoušet, jak jednoduše se dají připravit úžasné dobroty.
Marek Raditsch: Dobrý den, kurz se mi líbil, byla velmi příjemná atmosféra, milý přístup všech zúčastněných. Skvělé menu – jídla byla naprosto fantastická. Pod vedením lektora si osvojit nově získané informace ;o) Celkově SUPER ZÁŽITEK, těším se na příště. Ještě jednou všem děkuji za hezký večer. Veronika Jurčová
Marek Fichtner: Skvěle navržené menu, krásné prostředí, dokonale čerstvé ingredience a dobrý kolektiv lidí! To jsou první slova mé ženy, která kurz dostala jako dárek. Prvotní obavy vystřídalo nadšení, radost a veliký respekt panu Fichtnerovi. Nyní už vím, co jí nadělí ježíšek pod stromeček... :D
:
Martin Staněk: Od přivítání až po ukončení kurzu příjemná atmosféra, sympatický a vstřícný lektor Martin Staněk i ostatní zaměstnanci. Vařím už 40 roků a stejně to bylo přínosem k mým kuchařským "pokusům"!
:
:
Gianfranco „Frankie“ Coizza: Jirkovi i Tomovi se moc líbilo. Děkujeme!
Gianfranco „Frankie“ Coizza: Dcera byla velmi spokojená, již cestou z kurzu jsme museli jet na nákup a večer nám dcera připravovala panna cottu :-)
Martin Staněk: Poslala jsem na kurz Pánská jízda svého dědečka a nemohl si to vynachválit a moc se mu to líbilo, takže dostane k narozeninám kurz zase :-)
Radek David: Vše co jsme uvařili bylo naprosto vynikající. Větší zážitek, než jít do dobré restaurace
Gianfranco „Frankie“ Coizza: Dera byla nadšená a přeje si absolvovat další kurzy..;-)
Marek Fichtner: Uvařené menu lahodilo oku i chuti, vše bylo potrženo příjemným prostředím. Bylo o nás báječně postaráno ze strany pořádající školy vaření.
Lukáš Čížek: Lukáš by skvělý. Do tajemství ryb nás zasvětil perfektně a dokonce přidal i něco navíc.
Lukáš Čížek: Absolvoval jsem již nekolik kurzů vaření, ale tento byl jednoznačně nejlepší.
Martin Staněk: Kurz byl naprosto dokonalý, pan Staněk velice profesionální a co je nejdůležitější všechna jídla byla výborná.
Jana Králiková: Skvělý kurz, jako každý od Janci, vřele doporučuju.
Edita Paulusová: Kurz se mi moc líbil a byl pro mě přínosem. Všechno bylo perfektně připravené a o nás kurzistky bylo celou výborně pečováno.
:
:
Daška Malá: Úžasné!!! Plno nových vychytávek v pečení,příjemná atmosféra, skvělá lektorka Daška...určitě se sem ještě na nějaký kurz vrátím.
Edita Paulusová: Vse výtečné!!! Lektor za pět hvězdiček! Prostředi za pět hvězdiček!
:
:
:
:
:
:
:
:
Martin Staněk: Pro děti výborně sestavené menu. Všechno na 1 s hvězdičkou.