Prostě ramen!
Recept je určen pro:
- Začátečník
- Středně pokročilý
- Pokročilý
Postup
- Začněte se surovinami, které se musí připravit předem nebo se delší dobu marinují – s pečenou sodou, omáčkami, marinovanými vejci a vývarem. Jedlou sodu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 135 °C asi 1 hodinu (ideálně upečte větší množství sody, nechte ji zchladnout, a co nepoužijete ihned, schovejte na příště). Pečená soda se později postará, aby bylo těsto na nudle pružné.
- Připravte omáčky shoyu a shiodare: na shoyu nasekejte jarní cibulku a zázvor na tenké plátky a smíchejte je s cukrem, vínem Mirin, sójovou omáčkou a vodou. Na mírném ohni zahřejte a míchejte, aby se cukr zcela rozpustil. Na shiodare smíchejte vodu, sůl a sušeného tuňáka. Kombu a houby nakrájejte na plátky a přidejte ke směsi. Nechte marinovat 12 hodin.
- Uvařte vejce, která budou sloužit k podávání. Vařte je přesně 7 minut v osolené vroucí vodě, prudce zchlaďte ve studené a oloupejte. Oloupaná vejce vložte do studené omáčky shoyu a marinujte alespoň jeden den.
- Zázvor nakrájejte na tenké plátky, dvakrát blanšírujte ve vroucí vodě a vždy prudce zchlaďte. V hrnci smíchejte cukr, sůl, rýžový ocet a víno Mirin. Za občasného míchání, aby se cukr a sůl rozpustily, přiveďte k varu. Vsypte zázvor, několik minut povařte, aby změkl, a potom ho nechte v nálevu zchladnout.
- Připravte vývar: omyjte vepřové nožičky, kuřecí křídla a vložte je do hrnce. Přidejte oloupané celé brambory, očištěnou cibuli, omytý zázvor se slupkou a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu, stáhněte pěnu, nečistoty z masa a pomalu pod bodem varu vařte minimálně 4 hodiny. Pokud chcete opravdu silný vývar, nechte ho táhnout na nízkou teplotu i celý den nebo přes noc.
- Vývar slijte přes cedník a teprve pak dochucujte připravenou sladkou omáčkou shoyu a slanou omáčkou shiodare. Poměr vývaru, sladké i slané omáčky přizpůsobte vlastní chuti.
- Vepřovou plec očistěte, prokrojte na velký plátek a mírně naklepejte. Pak zatočte do rolády a zpevněte provázkem. Dejte do pekáčku, zalijte teplou omáčkou shoyu, aby maso bylo ponořené, a přikryjte ho alobalem. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 2 hodiny doměkka podle velikosti masa. Uvařenou plec nechte nejprve vychladnout a pak ji nakrájejte na tenčí plátky.
- Připravte nudle: všechny suroviny včetně pečené jedlé sody dejte do kuchyňského robotu a vypracujte v hladké tužší těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte chvilku odpočinout při pokojové teplotě. Těsto posypte moukou, rozválejte válečkem na tenčí plát a ve stroji na těstoviny vyrobte nudle. Nudle pak uvařte ve vroucí, osolené vodě a propláchněte studenou vodou, aby se neslepily.
- Před podáváním polévky nastříhejte řasu nori na širší proužky a jarní cibulku nasekejte na tenká kolečka. Do hluboké misky dejte uvařené nudle ramen, přidejte plátky vepřové plece, marinované vejce rozkrojené napůl, marinovaný zázvor, jarní cibulku, proužky řasy nori a černý sezam. Zalijte horkým vývarem ochuceným omáčkami shoyu a shiodare.